Delavnica o uporabi avtomatskega defibrilatorja

V torek, 15. 6. 2021, smo dijaki 1. a prisluhnili predavanju o oživljanju z avtomatskim defibrilatorjem. Obiskal nas je g. Blaž iz reševalne postaje Šmarje pri Jelšah. Najprej nam je razložil, kaj sploh avtomatski defibrilator je in zakaj ga uporabljamo, nato pa smo pregledali 4 faze t. i. verige preživetja. Temeljni cilj verige preživetja je, da k bolniku pristopimo in mu pomagamo. Dandanes je na žalost tako, da nismo vedno pripravljeni pomagati neznancu v težavah, vendar smo dolžni vklopiti razum in pomisliti, da če bi mi bili v težavah, bi si tudi želeli, da nam kdo pomaga. Ko pristopimo do nezavestnega bolnika, najprej preverimo ali diha. Če po 10 sekundah ne zaznamo vsaj dveh vdihov, moramo takoj pričeti z masažo srca, poklicati reševalce in čim prej, če je le možno, poiskati najbližji avtomatski defibrilator, saj je bilo z njim rešenih že kar nekaj življenj.

Če mislite, da je defibrilator zahteven za upravljanje, se močno motite. Na njem sta samo dve tipki, razen tega pa nas skozi postopek usmerja posnet glas v slovenščini.

S takojšnjim oživljanjem ne bo imel bolnik nikakršnih posledic. Če pa mu ne pomagamo, vsako minuto odmre del možganov.

Zadnjo uro našega druženja smo izkoristili za vajo, kako bi se znašli v situaciji, če bi morali koga oživljati. Šlo nam je zelo dobro, izvajali smo masažo srca na lutki ter ponazorili, kako bi uporabili defibrilator.

Predavanje nam je bilo zelo všeč in tri šolske ure so minile kot bi mignil. Bile so odlična popestritev šolskega urnika in verjamemo, da nam bo pridobljeno znanje prišlo v življenju prav.

Maša Ferlič, 1. a

Dostopnost