Dijaki steklarskih programov na obisku v muzeju, kjer prodajajo tudi njihove izdelke

V petek, 7. 1. 2022, smo dijaki programov tehnik steklarstva in steklar na Čopovi 3 v Ljubljani spoznali Muzej bančništva Slovenije Bankarium, ki predstavlja bančno dediščino v Sloveniji od leta 1820 dalje.

Ob prihodu v Ljubljano smo se razdelili v dve skupini. Prva je z učiteljico Josipo Hrepevnik vstopila v Bankarium, druga pa se je z učiteljico Zinko Kobula Kamenšek z vzpenjačo odpeljala na Ljubljanski grad. Po dveh urah smo se zamenjali.

V Muzeju bančništva so nas sprejele prijazne vodičke ter našo skupino razdelile na dva dela. Prva skupina si je najprej ogledala filmček o začetkih bančništva. Lepo je bilo videti nekdanje denarne valute, ki so bile v uporabi na ozemlju Slovenije: krone, dinarje, tolarje … Na slikah smo videli tudi pomembne osebe slovenskega bančništva. Druga skupina je v tem času skozi zgodovino spoznavala 200-letne bančne prakse. Lahko smo pokukali skozi bančna okenca iz časa secesije in socializma. Ogledali smo sefe, vstopili v trezor in podrobno videli notranjost bankomata. Zelo zanimiv je finančni labirint, kjer smo spoznali upravljanje osebnih financ. Delovne liste smo pridno rešili, nato pa smo se odpravili na grad, kjer nas je pred vrati vodnjaka pozdravil rimski vojak. Pred grajskim vhodom je vitez Jurij pokazal in povedal, kako je premagal strašnega zmaja. Friderik tretji Habsburški in njegova žena Eleonora Helena Portugalska pa sta nas nagovorila na samem dvorišču gradu. Iz obdobja Ilirskih provinc nas je pri peterokotnem stolpu pozdravil Napoleonov vojak in redovnica – bolničarka. V zaporu nam je zapornica dala vedeti, da ni preveč dobro imeti dolgega jezika. Za konec nas je v kapelici pozdravil še sam župan Ivan Hribar. Po predstavitvi Ljubljanskega gradu skozi časovni stroj smo bili že zelo lačni in lačne želodčke smo si lahko potešili v McDonald’su.

Strokovna ekskurzija je bila za nas zelo zanimiva in poučna, hkrati pa smo zelo ponosni, da so v Bankariumu v muzejski trgovini naprodaj tudi stekleni izdelki naših dijakov Filipa Krošlina, Julije Kocjan, Katarine Šuhel in Domna Poje. Z veseljem smo si ogledali tudi jedkana stekla Aleša Lombergarja.

Patricija Brezak, 4. d
Foto: Martina Mijošek, 1. d, in Eldin Kuljići, 4. d

Dostopnost