Geografska ekskurzija na Obalo

Dijaki 2. in 4. letnika gimnazije so se sredi septembra skupaj s profesoricama geografije odpravili na ekskurzijo na Obalo. O novih spoznanjih so zapisali:

V petek, 18. 9. 2020 smo se dijaki 4. A razreda, ki obiskujemo izbirni predmet geografija, odpravili na ekskurzijo in terenske vaje na slovensko obalo. Pot nas je najprej vodila na Socerb, od koder smo imeli krasen pogled na Tržaški in Koprski zaliv ter kraški rob. Tam smo izvedeli več o nastanku teh dveh zalivov ter gospodarskem pomenu obeh pristanišč nekoč in danes. Obe pristanišči kljub temu, da sta zelo blizu skupaj, ustvarjata izjemen pretok blaga.
S Socerba smo se napotili do reke Rižane, kjer smo na merilni postaji Kubed merili pretok reke in opravili analizo vode. V Kopru smo izvedli vajo iz kartiranja naselja s pomočjo aplikacije Input. Aplikacija omogoča vnašanje podatkov o stavbah oz. kartiranje stavb direktno na zemljevid. Včasih je bilo potrebno vsako zgradbo posebej vrisati v zemljevid in jo označiti. Zadnja postaja naše ekskurzije je bila v Strunjanu, kjer smo si ogledali klif v Mesečevem zalivu ter spoznali kamninsko zgradbo le tega in izvedeli več o geografiji slovenskega morja (slanost, temperatura morja, plimovanje).
Pridobljeno znanje in spoznanja nam bosta zelo koristila pri opravljanju geografije na maturi. 
Gašper Pavič, 4. A

Dijaki 2. A smo se pridružili dijakom 4. letnika na ekskurziji na Primorsko. Že pred sončnim vzhodom smo se podali na triurno vožnjo z avtobusom, na kateri smo se veliko naučili iz predstavitev, ki so jih pripravili maturanti. Ko smo prispeli na Socerb, smo bili že zelo nestrpni in neučakani, da se naše spoznavanje slovenske Istre prične. Na Socerbu smo izkusili pravo primorsko burjo, katere sunki so nas zadeli s skoraj 40 km/h. Vodiča sta nam kraj prestavila tako z naravoslovnega kot tudi z družboslovnega vidika in ob tem smo obnovili znanje, ki smo ga lani pridobili pri pouku geografije. Sledil je ogled reke Rižane, najpomembnejše reke v primorski regiji, nato pa vožnja v Koper, ki smo ga samostojno raziskali v manjših skupinah in ob tem zelo uživali, hkrati pa izboljšali svoje sposobnosti orientacije. Čas, ki nam je ostal, smo izkoristili za okusno kosilo, nato pa smo se odpravili še v Strunjan. Tam smo si ogledali znameniti klif, hkrati pa se naužili svežega, slanega vonja morja. Zadnje proste trenutke v Strunjanu smo lahko izkoristili za plavanje v morju ali pa posedanje ob obali, in ob tem smo se imeli zelo lepo. Žal pa je čas hitel mimo nas in kmalu smo se morali posloviti od Strunjana ter se vrniti na avtobus, s katerim smo do večera prispeli nazaj v Rogaško Slatino.
Eva Belcer, 2. A

Dostopnost