Koronavirus. Kaj doživljam ob tem?

Spoštovani dijaki in starši!

Koronavirus. Kaj doživljam ob tem?

Brezbrižnost? Zaskrbljenost? Tesnobo? Strah? Paniko? …

Situacija predstavlja soočanje z nečim novim, neznanim in zaskrbljenost je normalna človeška reakcija na strah, na občutek izgube nadzora. Težava nastane, če smo pretirano zaskrbljeni in tesnobni, panični, kar nas vodi v neuspešno soočanje z nastalo situacijo. Po drugi strani nas lahko – nasprotno – situacija, ki je sicer resna, sploh ne skrbi (brezbrižnost, neupoštevanje navodil pristojnih), kar je prav tako lahko zaskrbljujoče, saj s takšnim vedenjem poleg samega sebe izpostavljamo nepotrebni nevarnosti tudi druge.

Pomembno je, da se trudimo v dani situaciji ostati mirni, pridobiti verodostojne informacije, upoštevati navodila pristojnih, da karseda omejimo širjenje virusa, in ohranjati dnevno rutino.

V pomoč pri soočanju s tesnobo in stresom so vam lahko naslednji napotki iz Nacionalnega instituta za javno zdravje:

https://www.nijz.si/sl/kako-obvladovati-stres-zmanjsati-obcutke-strahu-panike-in-zaskrbljenosti-zaradi-koronavirusa-covid.

Pišete lahko tudi na elektronski naslov šolske svetovalne službe (mojca.roter@scrs.si), kjer se lahko dogovorite tudi za telefonski pogovor. 

Za dijake do nadaljnjega poteka učenje doma. Delo na daljavo s strani šole poteka po urniku, ki je veljal tudi sicer. Smiselno je, da se držite urnika, in kolikor se da, delate stvari sproti. Tudi za ostale dejavnosti v dnevu je zelo priporočljivo, da si za posamezen dan sestavite urnik in mu sledite.

Morda je lahko čas soočanja s korona virusom in s tem povezane samoizolacije za vsakega od nas tudi čas, ko se nekoliko ustavim in razmislim o sebi, o tem, kaj je zame v življenju zares pomembno.

Želim vam čim več zaupanja in da ostanete zdravi. V kolikor zbolite, pa čim uspešnejše okrevanje!

Mojca Roter,
svetovalna delavka ŠCRS

Dostopnost