Literarni večer z Mojco Kumerdej

V sredo, 6. decembra 2017, nas je obiskala pisateljica, filozofinja in publicistka Mojca Kumerdej. Pogovor z njo je spretno vodila dijakinja Katja Brilej, Zala Plevnik pa je dogodek popestrila z branjem odlomkov in igranjem na flavto (slišali smo skladbi Labod /Saint-Saëns/ in Humoresko /Dvořak/).

Katja nam je Mojco Kumerdej najprej predstavila. Pisateljica je bila rojena leta 1964 v Ljubljani. Tam je končala tudi študij filozofije in sociologije kulture. Od leta 1988 je redno objavljala v različnih revijah, kot so Problemi, nekdanji Razgledi in Maska, zlasti pa v časopisu Delo, v katerem je s kolumnami, članki, intervjuji in kritikami pronicljivo beležila dogajanje v sodobnem plesu, gledališču, performansu, filmu in literaturi.

Leta 2001 je izšel njen romaneskni prvenec Krst nad Triglavom, leta 2003 zbirka kratkih zgodb z naslovom Fragma, leta 2011 pa še zbirka kratkih zgodb Temna snov. Leta 2016 je izšel njen roman Kronosova žetev; zanj je prejela nagrado Prešernovega sklada za leto 2017.

Z avtorico smo se pogovarjali predvsem o zbirki kratkih zgodb Temna snov, saj je ta razpisana za Cankarjevo tekmovanje. Pisateljica nam je najprej na kratko predstavila, o čem govori zbirka, povedala nam je, kako je potekal proces njenega ustvarjanja ter kako je izbrala naslov zanjo – kaj pravzaprav je “temna snov”. Katja in Zala sta prebrali odlomka iz zgodb Jetrnik in Božič s Hirošijem. Po branju pa se je razvil pogovor – o biologiji, darovanju organov, robotih, osamljenosti in še čem. Mojca Kumerdej je dijakom sporočila, naj berejo neobremenjeno in z užitkom, pri branju pa naj bodo pozorni predvsem na to, kaj jih bo vznemirilo v zgodbah.

Katja je zaključila literarni večer z besedami: “V današnjem večeru smo se popeljali, sprehodili, poleteli, zaplavali – kakorkoli želite temu reči – po umetnostni poti pisateljice Mojce Kumerdej, ki z vsakim svojim izdanim delom dokazuje, kako izjemna pisateljica je. Kot je zapisala Amalija Maček: ‘Avtorica razkrinkava najtemnejše človekove vzgibe, vendar to ne pomeni, da jih s tem, ko jih spregleda, tudi absolutno prezira. Vedno obstaja še kanec hudomušnega razumevanja.’ Vesela sem, da sem lahko danes vodila ta literarni večer in se tudi zahvaljujem Zali za pomoč. Spoštovana gospa Mojca Kumerdej – najlepša Vam hvala, da ste si vzeli čas in prišli na naš literarni večer, četudi je Rogaška precej oddaljena od vas.”

Mira Križan, prof., šolska knjižničarka

Vabljeni k ogledu fotografij v galeriji.

Dostopnost