Mlade raziskovalke uspešne na državnem srečanju!

Z zagovorom raziskovalnih nalog na državnem nivoju se zaključuje letošnje delo mladih raziskovalcev. Na 55. državno srečanje mladih raziskovalcev Slovenije sta se z raziskovalno nalogo s področja zgodovine uvrstili Eva Belcer in Živa Šprajc. Za raziskovalno nalogo, ki sta jo pripravili pod mentorstvom profesorice Josipe Hrepevnik, sta prejeli zlato priznanje! Živa je ob tem zapisala:

28. junija okrog desete ure zjutraj smo v nestrpnem pričakovanju 55. državnega srečanja mladih raziskovalcev Slovenije izpred šole odrinili na pot proti Murski Soboti. V drugi krog državnega srečanja se je s področja zgodovine uvrstilo šest raziskovalnih nalog: Orgle v cerkvi Sv. Krištofa na Strmici pri Laškem in odnos domačinov do njih s Šolskega centra Celje, Mon Kajuh. Notre Kajuh. Zgodovina francoščine na I. Gimnaziji v Celju s I. Gimnazije v Celju, Celjska zgodba brezmejnega in brezčasnega koroškega plebiscita s I. Gimnazije v Celju, Rogaška Slatina v drugi svetovni vojni s Šolskega centra Rogaška Slatina, Preboj Avstro-ogrske 55. pehotne divizije med 12. soško ofenzivo z gimnazije Vič in Trianonska mirovna pogodba skozi poročanja slovenskih in madžarskih časnikov z II. Gimnazije Maribor.
V Mursko Soboto smo prispeli okrog dvanajste ure in se pred zagovori udeležili dneva odprtih vrat, interaktivne delavnice pod vodstvom doc. dr. Blaža Belca. malo po 13. uri smo raziskovalci pričeli s predstavitvami, ki jim je sledilo kosilo ter težko pričakovana razglasitev rezultatov ter podelitev priznanj, sovic. Z zlato sovico sta bili nagrajeni dve raziskovalni nalogi, prva z gimnazije Vič, druge pa sva se razveselili s sošolko Evo Belcer za raziskovalno nalogo na temo Rogaške Slatine v času druge svetovne vojne.
Živa Šprajc, 2. a

Na državno tekmovanje se je uvrstila tudi Klara Hrup z raziskovalno nalogo Zaščita vida pred modro svetlobo in osvojila bronasto priznanje. Ob tem je njena mentorica zapisala:

Klarina raziskovalna naloga z naslovom Zaščita vida pred modro svetlobo je izhodišče problema, ki se bo v naslednjih letih in generacijah vse bolj pojavljal. Gre za izpostavljanje modri svetlobi, ki zna biti škodljiva za naše oči, saj lahko privede do različnih očesnih bolezni. Govorimo o svetlobi, ki seva iz ekranov naših računalnikov, telefonov, tabličnih računalnikov in drugih podobnih naprav. Ker se te vedno bolj pojavljajo v naših življenjih in nam kradejo vedno več časa, s seboj prinašajo tudi marsikatere slabosti. Lahko bi rekli, da je to nov revolucionaren problem, o katerem še ne vemo veliko in se nam trenutno ne zdi škodljiv, nekatere raziskave pa že danes opozarjajo, da bodo posledice v prihodnosti vidne že pri otrocih.
Klara je na 21. regijskem srečanju mladih raziskovalcev Zgornjega Podravja v organizaciji Zveze za tehnično kulturo Slovenije dosegla bronasto diplomo in se uvrstila na državno tekmovanje. Na 55. državnem srečanju mladih raziskovalcev je prejela bronasto priznanje.
Klara je pripravila nalogo pod mentorstvom Andreje Novak in somentorja dr. Gregorja Hostnika.
Andreja Novak

Iskrene čestitke mladim raziskovalkam in njihovim mentorjem!

Dostopnost