Mozaiki: umetniška smer z zelo dolgo tradicijo

Naša videoura pri praktičnem pouku pri gospe Zinki Kobula Kamenšek je tokrat potekala nekoliko drugače kot ponavadi, saj se nam je pridružil gospod Aljaž Vidrajz, ki je mozaicist. Najprej se nam je predstavil in povedal nekaj o sebi ter svojem delu, potem pa je opisal zgodovino in razvoj mozaikov ter njihov postopek izdelovanja.

Gospod Aljaž Vidrajz je mojster izdelovanja mozaikov. Ko je ugotovil, da ga umetniško delo in delo z rokami veseli, se je odločil  za mozaično umetnost, iz katere je v Italiji diplomiral. Ker v Sloveniji posebnega izobraževanja o mozaikih ni, si želi svoje znanje posredovati in predstaviti tudi pri nas, zato sodeluje z različnimi ustanovami (univerzami, srednjimi in osnovnimi šolami …), kjer izobražuje o mozaikih, prav tako pa organizira tudi praktične delavnice. Nekatere dneve torej nameni izobraževanju, druge pa umetniškemu izražanju (samostojno dela umetnine, ki jih prodaja mednarodnim galerijam). Dela kot samostojni umetnik, svoje delo pa deli na umetniško in obrtniško, pod katero šteje dela po naročilih (hišne številke, posode …). Sodeluje tudi z restavratorskim centrom in obnavlja kulturno dediščino. V vsako svoje delo želi vključiti del sebe oziroma mu dati svoj pečat.

Predstavil nam je kratko zgodovino mozaikov, njihovi začetki pa segajo že v čas Mezopotamije. Mozaike so popularizirali Rimljani, ki so jim poleg lepega izgleda dali tudi uporabno funkcijo. Za rimske mozaike so uporabljali majhne koščke iz marmorja, mozaiki so bili talni (po njih se je lahko hodilo) in gladki, zanje pa so značilni geometrijski vzorci. Drugo obdobje mozaikov pa je iz Grčije. Pri bizantinskih mozaikih so se umetniki osredotočali predvsem na bogatost, ki so jo dosegli z barvnim steklom, začeli pa so uporabljati tudi zlato. Bizantinski mozaiki so bili stenski, koščki so postajali vse večji, vsak košček pa so na podlago namestili pod različnim naklonom (površina ni bila več ravna), kar je omogočalo, da se je svetloba odbijala po celem prostoru. Pri modernih mozaikih postanejo koščki (»tesere«) še večji, uporabljeni so različni materiali in različne barve, v večini ročno kuhano steklo. Za sodobne mozaike pa velja, da se vsa pravila, ki so značilna za prejšnje tehnike, zmehčajo, prav tako se uporabljajo različni materiali: les, steklo, školjke, korale, beton, kokos, keramika, drag kamni, kovina … Izdelki dobijo tridimenzionalno obliko, pomembna je postala igra med svetlobo in senco.

Na koncu smo g. Vidrajza vprašali tudi o ceni njegovih izdelkov in porabljenem času za izdelavo, kar je za nas pomembna informacija, saj bomo morali tudi mi določiti ceno naših maturitetnih izdelkov. Cene so odvisne predvsem od velikosti, materiala, dodane umetniške vrednosti in mnogih drugih stvari. Prav tako je tudi čas izdelave odvisen od velikosti, materialov in tehnike izdelave (pri zelo zahtevnih motivih se za izdelavo 1 m2 porabi tudi do 800 ur).

Predstavitev je bila zelo zanimiva in poučna, zato komaj čakamo, da se vidimo v steklarski delavnici, kjer se bomo, pod vodstvom gospoda Vidrajza, tudi mi preizkusili v izdelavi mozaikov.

Klavdija Romih, 4. d

Dostopnost