Na obisku v OKM Ajdovščina

V četrtek, 26. maja 2016, smo se dijaki drugega in tretjega letnika programa tehnik optik odpravili na strokovno ekskurzijo.

Pot nas je ob pol osmi uri zjutraj popeljala v zahodno Slovenijo, natančneje v Ajdovščino. Namenili smo se v podjetje OKM, ki proizvaja korekcijska in sončna stekla. Gospod Tomaž nam je pokazal vse faze proizvodnje, torej proces, kako iz surovca nastanejo primerna korekcijska stekla, ki se nato vstavijo v korekcijski okvir.

Najprej smOKM_Vipava_2016_001o si ogledali veliko pisarno, v kateri sprejemajo naročila. S posebnimi računalniškimi programi natančno izračunajo optimalno steklo glede na naročilo. V prostoru za brušenje imajo dve liniji najnovejših strojev, s katerimi steklo zbrusijo, da je tanjše, in ga spolirajo do svetlečega sijaja. Takšno steklo je pripravljeno na nove postopke. V naslednjem prostoru nanašajo na steklo nanose, ki ga dodatno zaščitijo (antirefleksni, trdnostni sloj) ter stekla barvajo v različnih barvah. Čisto na koncu gredo stekla v delavnico, kjer se sortirajo. Veliko stekel zbrusijo z brusilnimi stroji in jih vstavljene v okvirje odpošljejo v optike. Odpošiljajo tudi nebrušena stekla, da jih optik sam zbrusi in vstavi v okvir. Ogled je bil izredno zanimiv in poučen.

OKM_Vipava_2016_005V popoldanskih urah smo se odpravili v mesto Vipava, kjer nas je na glavnem vipavskem trgu pričakala lokalna turistična vodička. Najprej smo si ogledali prenovljeni dvorec Lanthieri na glavnem trgu, ki predstavlja pomemben spomenik kulturne dediščine. Zgrajen je bil leta 1659, o čemer priča letnica na sklepniku portala, ki iz palače vodi na mostiček za njim. Po tem mostičku smo se sprehodili do Podfarovža – enega izmed izvirov reke Vipave. Ob tem smo se prijetno ohladili zaradi nizkih temperatur in posledično malo manj toplega zraka ob reki Vipavi. Ogledali smo si dva od sedmih izvirov Vipave – Podfarovž in Podskalo. Potem smo se sprehodili po ozkih ulicah do vipavskega pokopališča, kjer smo si ogledali preko 4.500 let stara egipčanska sarkofaga iz rdečega granita. Sta nekaj posebnega, zato ker ju je iz Egipta pripeljal znan egiptolog Anton Lavrin. Po obisku Vipave, zanimivega mesta, ki je dom bogate kulturne dediščine, smo se odpravili proti Rogaški Slatini.

Lucija Polajžer, 3. c

OKM_Vipava_2016_002     OKM_Vipava_2016_003

OKM_Vipava_2016_006

Dostopnost