Naravoslovni dan ‘Naravno je zdravo’

V četrtek, 23. 1. 2020, smo imeli dijaki 2. in 4. letnika programov tehnik optik, tehnik steklarstva in steklar v času pouka naravoslovni dan z naslovom Naravno je zdravo.

Najprej smo imeli kratek uvod, kjer so nam profesorji predstavili potek ter bistvo tega dneva in razporeditev nas, dijakov, v štiri učne skupine. Vsaka od teh skupin je bila tekom dneva prisotna v vsaki izmed štirih delavnic.

V prvi delavnici smo pripravljali domač pralni prašek, dišavo, sprej proti komarjem, zobno pasto … in tako spoznali, da lahko veliko stvari pripravimo kar sami doma.

V naslednji delavnici smo v majonezi, pašteti in žvečilnih gumijih iskali razne škodljive dodatke, ki jih proizvajalci dodajajo živilom, in ugotavljali, kateri so najbolj kvalitetni proizvajalci določenega živila.

V tretji delavnici smo s pomočjo časopisnega papirja, stiropora in vroče vode ugotovili, da je časopisni papir boljši toplotni izolator kot stiropor.

V zadnji delavnici pa smo v laboratoriju izdelali trdo in tekoče milo s prijetnim vonjem vrtnice ali sivke.

Na tem naravoslovnem dnevu smo se naučili marsikaj novega in seveda precej uporabnega. Če bi vsaj del nas izdeloval določene izdelke doma in jih ne bi kupovali v trgovini, bi bil naš planet zagotovo lepši in čistejši.

Mia Jus, 2. c

[Not a valid template]
Dostopnost