Naravoslovni tabor za dijake 2. letnika gimnazije

V petek, 17. 5. 2019, smo se dijaki 2. a odpravili na naravoslovni tabor na Tri kralje na bistriškem Pohorju. Trije kralji ležijo v neposredni bližini zelo znanih smučišč Rogla in Areh, na nadmorski višini 1200 metrov. Prebivali smo v hotelu Jakec, ki ima tudi svoje smučišče.

Kljub temu, da je bilo vreme takšno, kot se za hribe spodobi – rahlo oblačno in megleno, smo izvedli tri naravoslovne delavnice na prostem in sicer s področja kemije, biologije in fizike. Pri kemiji smo analizirali gozdno ter travniško prst – izmerili smo pH, vsebnost amonija, nitratov, karbonatov in fosfatov. Predvsem je bila zanimiva ugotovitev, kakšne so razlike med gozdno in travniško prstjo. Gozdna prst ima nižji pH oziroma je kisla, ker iglasti gozd uspeva na silikatni kamninski podlagi. Ta daje prsti kislost, ki najbolj ustreza iglavcem. Pri fiziki smo izmerili, v kolikšni meri nas pred soncem varujejo sončne kreme in sončna očala. Ugotovili smo, da nas očala zaščitijo pred škodljivimi UV žarki tudi do 100 %. Izdelali smo tudi solarno pečico ter različna papirnata letala in zanje merili, kako daleč letijo. Pri biologiji smo preučevali gozd in travnik. V gozdu smo predvsem opazovali in določali rastlinske vrste ter merili količino svetlobe. Ugotovili smo, da kjer je svetlejše, je bilo več podrasti, v temnejših predelih je skoraj ni bilo. Naredili smo tudi analizo vode iz potoka na Treh kraljih in iz potoka v Rogaški Slatini.

Poleg pridobivanja novega znanja smo se veliko družili ter igrali bowling. V soboto popolne smo se vrnili domov polni novega znanja in lepih vtisov.

Gašper Pavič, 2. a

[Not a valid template]
Dostopnost