Obisk Ljubljane po francosko

V soboto, 22. 10. 2022, smo se dijaki izbirnega predmeta francoščine skupaj s profesorico Gabrijelo Fürlinger odpravili v Ljubljano z namenom, da bi se bolje seznanili s francosko literaturo in kulinariko.

Ob 9. uri smo se zbrali na železniški postaji Celje in se s hitrim vlakom odpravili proti Ljubljani. Že ob pogledu na meni francoske restavracije Le Petit Café, ki smo si ga ogledali med potjo, so se nam cedile sline. Po eni uri vožnje smo stopili iz vlaka in se hitro odpravili po lepi Ljubljani do Francoskega Inštituta. Tam nas je prijazno sprejela simpatična knjižničarka Kristina, ki nam je z navdušenjem razkazala francoske stripe, revije in romane. Ob sproščenem vzdušju in francoski glasbi smo spoznali spletno stran francoskih filmov, ki jo bomo zagotovo še kdaj odprli. S težkim srcem smo se poslovili od gostobesedne Kristine in svojo pot ubrali proti Le Petit Café.

Še dobro, da smo imeli rezervirano mizo, kajti gneča je bila res velika. Po nas je prišel šef restavracije in nas popeljal v zgornje nadstropje, kjer smo imeli pripravljeno kar VIP ložo in mično dekorirano omizje J. Osebje nas je lepo sprejelo, prinesli so nam jedilne liste in ob širokem naboru francoskih specialitet in pijač smo se počutili kot pravi Francozi. Po postreženi pijači smo klepetali in čakali na glavno jed, ki je proti našim pričakovanjem prišla zelo hitro.

Postrežena hrana izpod rok izvrstnih kuharjev je bila božanska. Kljub znani predstavi glede velikosti francoskih jedi smo bili pozitivno presenečeni, kajti vsi smo se zelo najedli.

Na naši mizi so bile raznovrstne jedi, vse od sendviča, testenin z ratatouille omako, hamburgerja, njokov z govejimi ličnicami, solate z gamberi in pečene hobotnice ter morskih sadežev. Po obilnem kosilu se je našel prostor tudi za sladico (»v francosko restavracijo vendarle ne greš vsak dan«), ob kateri smo neizmerno uživali. V to restavracijo se bomo z veseljem še kdaj vrnili.

Po kosilu smo se počasi odpravili nazaj proti železniški postaji ter čakali na vlak do Celja. Ob 17. uri smo se veseli in srečni vrnili domov.

Nad obiskom Ljubljane v okviru francoščine smo bili vsi zelo navdušeni, saj smo se nekaj novega naučili o francoskem jeziku, spoznali kar nekaj francoskega gradiva in konkretno izvedeli nekaj novega o francoski kulinariki.

Kenan Sprečo, Nika Bratuša in Alja Sevšek, 3. a

Dostopnost