Projekt Master class

V torek, 13. 3. 2018, sem se udeležil projekta IMC v Ljubljani. Udeleženci projekta smo se zbrali pred Fakulteto za matematiko in fiziko. Najprej smo poslušali organizirano predavanje o osnovnih delcih in eksperimentalnih metodah, ki jih uporablja CERN, ko raziskuje osnovne delce.

Nato smo odšli v inovativno podjetje Cosylab, ki ustvarja razne krmilne sisteme za različne projekte in organizacije, tudi za CERN. Predstavili so nam obsevalno protonsko napravo in krmiljenje za to napravo za obsevanje rakastih tumorjev.

Vrnili smo se na popoldansko delavnico, v kateri smo dobili dejanske meritve trkov osnovnih delcev iz leta 2011, pridobljene znotraj detektorja ATLAS v CERN-u. Naša naloga je bila, da smo v parih analizirali meritve. Eden izmed ciljev delavnice je bila tudi najdba Higgsovega bozona ter podatkov, ki nakazujejo na obstoj gravitona, ki trenutno še ni potrjen.

Za zaključek smo se povezali s šolami drugih držav, na katerih je potekal enak projekt. Skupaj smo imeli video konferenco, na kateri smo primerjali rezultate in naše ugotovitve, prav tako pa je bila razložena teorija o našem delu.

Projekt je bil poučen, hkrati pa tudi zabaven in je v meni vzbudil še večjo željo po spoznavanju lastnosti osnovnih delcev.

Andrej Belcer, 3. a

predavanje-o-standardnem-modelu     predstavitev-protonske-obsevalne-naprave

Dostopnost