S pravilnim pristopom lahko rešimo življenje

V sredo, 22. decembra, smo imeli dijaki 1. letnika gimnazije izobraževanje o temeljnih postopkih oživljanja (TPO). Predaval nam je Peter Černezel, diplomirani zdravstvenik, zaposlen v Zdravstvenem domu Šmarje pri Jelšah.

Povedal nam je nekaj o teoriji oživljanja; npr., da je najpomembnejše, da oživljanje izvajamo pri osebi, ki je nezavestna, ne diha, se ne premika, preverimo, ali ima prosto dihalno pot – se pravi, da nima tujkov v ustih. Ko vse to preverimo, moramo takoj začeti z oživljanjem.
Najprej pacienta pokličemo, ga potresemo, prisluhnemo, ali diha in če ni nobenega odziva, takoj pričnemo z oživljanjem. Zelo pomembno je, da takoj ali čim prej ali ko že oživljamo, pokličemo 112 in kličemo še druge ljudi, da nam pridejo pomagat. Izvajamo zunanjo masažo srca in umetno dihanje ter uporabimo avtomatski defibrilator (AED), če je v bližini.

Preberi: Podrobnejši opis postopkov oživljanja in uporabe AED

Vse potrebne postopke smo dijaki preizkusili in ugotovili, da masaža srca ni enostavna, saj je potrebno paziti, da jo izvajamo pravilno in da ne povzročimo dodatnih poškodb.

G. Černezel je bil pri predavanju zelo zanimiv. Povedal in prikazal nam je veliko primerov iz resničnega življenja, saj je veliko let delal v Nujni medicinski pomoči v Zdravstvenem domu Šmarje pri Jelšah kot vodja reševalne službe. Nekateri primeri so bili hudi, resni, nekaj pa je bilo tudi smešnih, saj jih je predstavil na hudomušen način. Še sreča, da je nekaj tudi takšnih, da ni vedno vse samo zelo resno. Ure, ki smo jih preživeli skupaj, so prav hitro minile. Bilo je poučno, zanimivo in predvsem zelo pomembno za vsakdanje življenje, saj nam bo morda kdaj pomagalo komu rešiti življenje.

Anja Klun, 1. a

Dostopnost