Srečanje z madžarsko oblikovalko v steklu Luco Kohut-Görömbei

Erasmus+: Dijaki Šolskega centra Rogaška Slatina na tritedenski praksi v Budimpešti

Center Budimpešte obiskovalcu postreže z marsikaterim presenečenjem, od neverjetno okusne vroče čokolade, ročno izdelanega sladoleda v obliki vrtnice do trgovinice, polne steklenega nakita in drugih unikatnih izdelkov, ki nastajajo izpod spretnih prstov mlade madžarske oblikovalke v steklu Luce Kohut Görömbei.

Kako lepo sta sovpadla termin opravljanja tritedenske prakse v tujini za dijake programov steklar in tehnik steklarstva s tednom oblikovanja v Budimpešti! Tako je program Erasmus+ nam dijakom ponudil še nekaj več – osebno srečanje z ustvarjalko, ki jo je steklo prevzelo že pred leti, da je okrog stekla in na njem zgradila svojo blagovno znamko in posel. 

Nakit Luca Kohut

Nakit Luca Kohut

Luco Kohut-Görömbei je steklo popolnoma prevzelo že pri rosnih 12 letih. Starši, ki so kmalu ugotovili, da ima njihova deklica resen namen ustvarjati v steklu, so njeno strast podprli in ji v kleti domače hiše uredili majhno steklarsko delavnico. Omogočili so ji tudi vpis na fakulteto MOME (Moholy-Nagy University of Art and Design), kjer je leta 2008 diplomirala z odliko in tako postala oblikovalka stekla. Svoje znanje in veščine je nadgradila še s študijem dizajna, ekonomije in zlatarstva, a steklo ostaja njena ljubezen in njen poklic, saj trgovinico na ulici Sas v centru Budimpešte vodi že dobrih osem let.

Nakit Luca Kohut

Njeni delovni dnevi so kombinacija razvijanja idej in ustvarjanja, kakor tudi marketinga in prodaje ter neposrednega stika s strankami. Zadovoljna, da dela to, kar jo veseli, o steklu in o tem, kako so nastali posamezni izdelki, pripoveduje z nalezljivim navdušenjem. To smo začutili tudi dijaki, takoj ko nas je sprejela v svoji trgovinici in nam predstavila orodja, s katerimi dela. Dijaki smo njen način dela primerjali s tehnikami, o katerih se učimo v šoli. Prevzela nas je oblikovalkina usmerjenost v trajnostni razvoj. Vprašanj, kako je kaj izdelala, ni zmanjkalo. Oblikovalka se nam je smejala in nam povedala, da je delo s steklom lepo in dinamično tudi zato, ker steklar nikoli ne preneha eksperimentirati. Včasih v ustvarjalnem procesu nastanejo oblike in strukture, ki jih ni mogoče v celoti vnaprej predvideti, saj je steklo osupljivo lep, a nepredvidljiv material. Njo fascinira ravno to in s steklom rada dela, ker ga lahko obdeluje na številne načine – ga tali, piha, vleče, oblikuje v električnih pečeh, ga kombinira s kovino, lesom, kamni, pa tudi s plemenitimi kovinami, kot sta zlato in srebro. To, da kot oblikovalka stekla sodeluje tudi na številnih razstavah, ji pa sploh daje povsem novo dimenzijo osebnostnega in profesionalnega razvoja.

Dijaki v ateljeju

V njeni trgovinici in v sproščenem klepetu z njo smo se zadržali precej časa, pretaknili smo vsak kotiček in si ogledali sleherni izdelek. Navdušeni in polni prijetnih vtisov smo jo povabili, da čimprej obišče našo šolo, saj so se v naših glavah že porajale ustvarjalne ideje in že so nas zasrbeli prsti, da bi kaj lepega ustvarili skupaj. Komaj čakamo!

Dijaki 3. e in 4. d programov steklar in tehnik steklarstva

Dijaki v delavnici

Fotografije:
Naslovna fotografija: Luca Kohut-Görömbei (Vir: https://kultura.hu/penteki-kulturrandi-kohut-gorombei-luca-uvegtervezo-muvesszel/, dostop 6. 12. 2021)
Nakit Luca Kohut (Vir: https://northlandscreative.co.uk/2021/02/05/kohut-gorombei-luca/, dostop 6. 12. 2021)
Dijaki v ateljeju in dijaki v delavnici: arhiv ŠCRS

 

 

Dostopnost