Strokovna ekskurzija Češka in steklo

V četrtek, 12. 1. 2023, smo se dijaki 2. d in 3. d odpravili na Češko. Po večurni vožnji smo pripeli v Prago, kjer smo si ogledali središče mesta in nekaj največjih znamenitosti: glavni trg v starem mestnem jedru in astronomsko uro, Židovsko četrt s sinagogami ter se sprehodili čez Karlov most in Vaclavski trg. S tem se je naš petkov obisk Prage zaključil in odpravili smo se proti severu, v mesto Novy Bor. po vselitvi v sobe dijaškega doma in večerji smo utrujeni popadali v postelje.

Drugi dan naše ekskurzije na Češko smo obiskali steklarsko šolo v Novy Boru. Sprejel nas je ravnatelj in nam na kratko predstavil šolo. Nato so nas odpeljali na ogled delavnic za praktični pouk. Ogledali smo tehnike pihanja, brušenja, graviranja, slikanja na steklo in drugo. Navdušeni smo bili nad prostorskimi pogoji, ki jih imajo, ter nad tem, kaj vse se naučijo. Za razliko od našega izobraževanja se namreč pri njih dijaki že v 1. letniku odločijo za učenje samo ene tehnike dela s steklom. Po ogledu šole smo se odpeljali v steklarno Preciosa Lights, kjer smo si ogledali proizvodnjo njihovih izdelkov. Po kosilu smo si ogledali steklarski studio, ki je zanimiva kombinacija proizvodnje izdelkov iz vročega stekla, restavracije, iz katere si je mogoče ogledati proizvodnjo, in galerije. Ogledali smo si razstavo in delo mojstrov pri peči. Za konec smo obiskali še muzej stekla v Novem Boru. Preostanek dneva do večerje smo imeli prosti čas.

Zadnji dan ekskurzije smo preživeli tako, da smo se po zajtrku odpravili nazaj v Prago. Najprej smo si ogledali Hradčane. Vstopili smo v katedralo svetega Vida in si ogledali menjavo straže. Obiskali smo hišice v Zlatni ulički ter se za konec še enkrat sprehodili čez Karlov Most. Nato smo se odpravili proti Rogaški Slatini.

Martina Mijošek, 2. d

Objava v Novem tedniku

Dostopnost