Učna situacija ‘V mojem poklicu je veliko delovnih postopkov’

Dijaki 3. letnika programov tehnik optik in tehnik steklarstva so v tednu od 28. 3. do 3. 4. 2022 v okviru učne situacije spoznavali različne delovne postopke v svojem poklicu.

Tehnik optik

V ponedeljek in torek smo pri predmetu komunikacija v optiki v skupinah izdelovali promocijske zloženke za našo optiko. Vanjo smo pod vodstvom in navodilih profesorice Anje Banković vključili vse pomembne, ampak osnovne podatke in jo tudi vizualno oblikovali.

Pri angleščini smo izdelali slovarček neznanih ter že poznanih besed na temo našega poklica. Ta je zajemal vse od osnovnih strojev, ki se v poklicu tehnika optika uporabljajo, do različnih postopkov in oseb, ki očala izdelujejo, prodajajo ali kupujejo.

V sredo smo imeli delavnice, ki so bile razdeljene na dva dela. Prvi del, ki je obsegal prve tri šolske ure, je ena skupina preživela v šolskem laboratoriju pod vodstvom gospe Anite Pihlar in gospe Zdenke Petelinšek. V okviru delavnice smo prvič praktično preizkusili barvanje optičnih stekel. S pomočjo delovnega lista in po navodilih profesoric smo različno dolgo barvali več med seboj različnih stekel. Sestavili smo barvne lestvice različno obarvanih očalnih stekel. Za vsako steklo smo s posebnim merilnikom prepustnosti svetlobe izmerili svetlobo, ki ga steklo prepušča, glede na material iz katerega je narejen in stopnjo obarvanosti. Kasneje smo tudi izračunali odstotek prepustnosti za vsako steklo posebej in narisali skupen graf.

V drugem delu delavnic smo se razdelili v dve skupini. Prvo je vodila gospa Branka Kovačič in nam razložila osnovne značilnosti lesenih okvirjev. Kasneje smo se lotili dela na avtomatskem brusilnem stroju in brusili patentno fazeto, ki smo jo sami dokončali na ročnem stroju za brušenje utora in tako naredili očala na najlonsko nitko. Preizkusili smo se tudi v poliranju priponk iz umetnega materiala ter poliranju kovinskih okvirjev. Drugi del delavnice je vodila gospa Andreja Novak. Pri njej smo z acetonom lepili okvirje iz acetata in se naučili izvedbo viktorijanske metode merjenja pupilne distance, ki smo jo preverili tudi z elektronskim pupilometrom. Merili smo tudi naklon okvirja, ukrivljenost okvirja ter vertex razdaljo.

V okviru učne situacije smo se naučili veliko novega, od stvari, ki smo jih prej poznali samo v teoriji, do čisto novih postopkov. Delo je bilo zanimivo, poučno in zabavno.

Tjaša Skerlovnik in Tara Hrenko, 3. c

 

Tehnik steklarstva

Steklo je zelo raztezljiv material, vendar samo, ko je tekoče. Iz njega lahko naredimo folije različnih barv, ki se uporabijo za izdelavo različnih motivov in na ta način končnemu izdelku dodamo tako lep estetski izgled kot tudi višjo dodano vrednost.

V programu tehnik steklarstva smo pri učni situaciji ‘V mojem poklicu je veliko delovnih postopkov’ izdelovali steklene barvne folije. Prvi dve uri smo bili pri gospodu Gorazdu Zatlerju, ki nam je predstavil teoretični del. Ponovili smo načine pihanja, pogledali nekatere videoposnetke o delu z vročim in hladnim steklom. Ostalih pet ur smo bili pri gospe Zinki Kobula Kamenšek, ki nam je zelo natančno razložila praktične načine dela pri vroči izdelavi barvne folije s pihanjem ter pri izdelavi izdelka iz barvnih folij v postopku fuzije.

Vsaka dijakinja si je izbrala tri barve, nato še model za krožnik ali skledo, ki ga je nameravala izdelati v postopku fuzije z uporabo narejenih barvnih folij. Pri steklarski peči se je postopek pričel s segrevanjem pipe in nabiranjem stekla. Sledilo je valjanje stekla po barvi in izdelava valja, ponovno segrevanje, razpihovanje valja v kroglico, hlajenje kroglice, ponovno nabiranje stekla na stekleno kroglico, ter razpihovanje kroglice v balon. Vseh delovnih postopkov pri delu z vročim in hladnim steklom je bilo kar 25, preden je nastal naš končni izdelek. Število postopkov izdelave nam jasno sporoča, kako dragoceni so ročno narejeni izdelki.

Učna situacija nam je bila zelo všeč in pri delu smo uživale. Želimo si še več učnih situacij, kjer se delovni postopki med sabo povezujejo in se tako lahko naučimo veliko novega.

Patricija Ružak, 3. d

Dostopnost