Upcycling v praksi za nove izzive

upcyclingV šolskem letu 2014/15 je Dijaški dom Šolskega centra Rogaška Slatina sodeloval z Okoljsko raziskovalnim zavodom Slovenske Konjice v projektu »Upcycling v praksi za nove izzive«, ki ga financira Ministrstvo za kmetijstvo in okolje na področju ponovne uporabe in varčevanja z viri. Dijaki in zaposleni Dijaškega doma ŠCRS so bili tako v okviru projekta neposredno vključeni v praktično izvajanje tehnik priprave na ponovno uporabo z »do it yourself«, kar prispeva osebno vključenost in spremembo odnosa do odpadkov.
V prvem sklopu delavnic, ki so 3. 11. 2014 potekale pod vodstvom kreativne vodje ge. Mojce Krajnc, se je predstavilo prepoznavanja materialov za ponovno uporabo, zbiranje materialov, priprava na ponovno uporabo glede na vrsto odpadka ter možnosti za izdelavo izdelkov, ki jih je mogoče funkcionalno uporabljati. Drugi sklop delavnic, ki je potekal 1. 12. 2014, je bil praktičen in inovativen, saj se je izvajalo izdelave notranje opreme bivanjskih prostorov iz odsluženih virov ter odpadkov, pri tem sta delo usmerjali ga. Mojca Krajnc in ga. Andreja Bera. Po ustvarjalnem delu so dijaki četrtega letnika v sklopu kulinaričnega krožka pripravili mehiško večerjo.
S tem projektom so se dijaki in zaposleni naučili veliko novega in uporabnega , izrazili svojo ustvarjalnost in spoznali, da kosovni odpadki niso le breme, temveč so lahko tudi surovine za nove izdelke, celo dizajnerske. Najpomembnejše ob vsem tem pa je seveda spoznanje, da z načinom ponovne uporabe preprečujemo nastajanje odpadkov. Sprejela se je odločitev, da bodo zaposleni in dijaki Dijaškega doma ŠCRS v naslednjem šolskem letu izvedli delavnico na temo »Upcyclinga« v dijaškem domu.

 

Vodja projekta

Jernej Lakner, prof.

Delavnica Izvedba postopka ponovne uporabe

Prispevek o projektu je bil objavljen v oddaji Spoznajmose.com. Ogledate si ga lahko tukaj (od 5.20 do 11.10 minute).

Dostopnost