Brezžično izobraževalno omrežje EDUROAM

Šolski center Rogaška Slatina nudi zaposlenim in dijakom možnost brezplačnega dostopa do brezžičnega računalniškega omrežja EDUROAM. Tako dodeljeni dostop ni namenjen komercialni uporabi. EDUROAM je del šolskega omrežja, ki je povezano v omrežje Arnes in evropski sistem, zato zanj veljajo enaka pravila kot za dostop do omrežja Arnes (http://www.arnes.si/dostop).

 

1. Kaj je EDUROAM?
Storitev EDUROAM omogoča dijakom in zaposlenim varen in preprost dostop do zaščitenega brezžičnega (WLAN) omrežja na naši šoli in dijaškem domu ter gostovanje v omrežjih drugih institucij, vključenih v sistem EDUROAM.

V omrežje EDUROAM so vključene izobraževalne in raziskovalne ustanove (fakultete, inštituti, srednje šole) v Sloveniji (http://www.eduroam.si) in tujini (http://www.eduroam.org).

Omrežje je zasnovano tako, da lahko dijaki, študentje ali zaposleni dostopajo transparentno in brezplačno v katerikoli zgoraj navedeni ustanovi (doma in v tujini), in to z istim uporabniškim imenom in geslom kot v “domačem” omrežju EDUROAM (npr. učitelj ŠCRS dostopa v zaščiteno omrežje EDUROAM v Ljubljani ali Mariboru oz. v katerokoli omrežje EDUROAM v tujini). Pri tem je tako sami ustanovi kot gostujočem uporabniku zagotovljena kar največja varnost, saj je onemogočeno prisluškovanje in lažno predstavljanje.

 

2. Tehnične zahteve za dostop
V brezžično omrežje z imenom (SSID) EDUROAM se je mogoče povezati s prenosnim računalnikom, dlančnikom, telefonom; skratka z napravo, na kateri operacijski sistem in brezžični vmesnik podpira standard 802.11a/g/n ter varnostni protokol WPA1/2-Podjetniško (WPA1/2-Enterprise) in prijavni standard 802.1x z EAP-TTLS + PAP (enkripcija podatkov AES).

 

3. Navodila za priklop
Podrobna navodila za namestitev najdete na naslovu www.eduroam.si.
Od 1. 11. 2013 pa si lahko pomagate tudi z prednastavljenimi programi za namestitev brezžičnega omrežja na vaši napravi – eduroamCAT.

Poleg tega je za brezžični dostop potrebno še veljavno uporabniško ime in geslo v matični ustanovi, tj. v našem primeru ŠCRS. Dijaki pridobijo na željo uporabniško ime in geslo ob vpisu v srednjo šolo oz. podajo zahtevek v začetku šolskega leta razredniku.

 

4. Pomoč in kontaktne osebe
Kontaktna oseba je mag. Andrej Hartman (tel. 818 20 15, kabinet tajnika splošne mature oz. andrej.hartman@scrs.si).

 

Dostopnost