Šolsko leto 2018/19

  • IMPRESIONIZEM NA GEOGRAFSKI POTI (EKSKURZIJA 3. A IN 3. B)
PODELITEV SPRIČEVAL SPLOŠNE MATURE 2019

V četrtek, 11. julija, smo podelili spričevala letošnji generaciji splošne mature, ki so jo opravili s 97-odstotno uspešnostjo. Čestitke vsem!

PODELITEV SPRIČEVAL POKLICNE MATURE 2019

V petek, 5. julija, smo podelili spričevala letošnjim maturantom poklicne mature. Zelo dober rezultat celotne generacije je okronalo kar pet zlatih maturantov!

ZAKLJUČNA PRIREDITEV 2019

Na tradicionalni zaključni prireditvi, ki smo jo pripravili 18. junija 2019, smo podelili letošnja najvišja priznanja in plakete šole ter razglasili športnika, kulturnice in dijakinjo šole.

PREDSTAVITEV RAZISKOVALNIH NALOG 2019

Mladi raziskovalci naše šole so svoje raziskovalne naloge predstavili na srečanju, ki ga je pripravila občina Rogaška Slatina.

EKSKURZIJA V PODJETJE SAFILO IN NA PTUJ

Dijaki 1. C so si ogledali proizvodnjo v podjetju Safilo in mesto Ptuj.

PO POTEH CELJSKIH GROFOV 2019

Dijaki 1. a so se odpravili po poteh Celjskih grofov.

EKSKURZIJA NA IRSKO

Dijaki so se konec maja v okviru proste izbire OIV odpravili na ekskurzijo na Irsko in tako zaokrožili celoletno delo pri krožku o Irski.

EKSKURZIJA TEHNIKOV STEKLARSTVA V AVSTRIJO

Dijaki 2. in 3. letnika programa tehnik steklarstva so se odpravili na strokovno ekskurzijo v Avstrijo.

STROKOVNA EKSKURZIJA V BENETKE IN VERONO

Dijaki 1. c in 1. d so obiskali Benetke in Verono.

PREDAJA KLJUČA 2019

Simbolični ključ šole so iz rok dijakov 4. D prejeli dijaki 3. D, ki so si ga prislužili z ogorčenim, a poštenim bojem med dijaki 3. letnikov.

NARAVOSLOVNI TABOR 2019

Za dijake 2. letnika gimnazije je pouk biologije, kemije in fizike na naravoslovnem taboru zagotovo potekal drugače, kot običajno v učilnicah.

ZAKLJUČNA PRIREDITEV V DIJAŠKEM DOMU 2019

V četrtek, 16. maja, so se v dijaškem domu s priložnostno slovesnotjo poslovili od dijakov zaključnih letnikov.

GLEDALIŠKA PREDSTAVA DRAGA EVA

Gledališki krožek naše šole je v tem šolskem letu pripravil glasbeno dramo Draga Eva, ki so jo občinstvu predstavili 8. maja 2019.

STROKOVNO PREDAVANJE PODJETJA ESSILOR

Dijaki 4. c so poslušali predavanje strokovnjaka iz podjetja Essilor.

OBISK NA FAKULTETI ZA ARHITEKTURO

Dijaki 2. d so v okviru sodelovanja s študenti arhitekture obiskali njihovo fakulteto. Svoje delo pa jim je predstavila tudi oblikovalka nakita, ga. Barbara Germ.

LITERARNO - GEOGRAFSKA EKSKURZIJA NA KRAS 2019

Dijaki 3. letnika gimnazije so obiskali Kras, kjer so izpopolnjevali svoje znanje s področja slovenščine in geografije.

STROKOVNA EKSKURZIJA V ALCOM

Dijaki 2. c in 3. c so obiskali podjetje Alcom in si ogledali mesto Kranj.

STROKOVNO PREDAVANJE PODJETJA RODENSTOCK

Dijaki 4. C so prisluhnili predstavitvi in strokovnemu predavanju podjetja Rodenstock.

MEPI - POSKUSNA SREBRNA ODPRAVA

Štirje dijaki ŠCRS so v okviru programa MEPI med 19. in 21. aprilom opravili poskusno srebrno odpravo.

OBISK IRSKEGA VELEPOSLANIKA

V okviru irskega krožka, ki se je na naši šoli izvajal to šolsko leto, nas je obiskal veleposlanik Irske v Sloveniji.

POMLADNA SANJARJENJA 2019

Letošnja Pomladna sanjarjenja so potekala v znamenju vokalne skupine in glasbene skupine ŠCRS. kot gostja je nastopila pevka Ditka. Koncert so z združenimi glasovi zaključili dijaki in zaposleni ter starši in bodoči dijaki. Ob koncertu so dijaki 3. D pripravili prodajno razstavo steklenih izdelkov, ki so jih ustvarili v okviru predmeta osnove poslovanja s trženjem. Zbrana sredstva so namenili šolskemu skladu ŠCRS.

NARAVOSLOVNI DAN 2019

Dijaki 2. in 4. letnika strokovnih programov so se na naravoslovnem dnevu naučili, da lahko precej stvari, ki jih sicer kupujemo v trgovinah, naredimo sami in s tem naredimo nekaj dobrega tako za okolje kot tudi za svoje zdravje.

ODMOR Z LEO SIRK

V ponedeljek, 8. aprila, nas je obiskala energična Primorka Lea Sirk, ki je v podaljšanem odmoru pripravila mini koncert za naše dijake.

UČNA SITUACIJA 'V MOJEM POKLICU JE VELIKO TEHNOLOŠKIH POSTOPKOV' 2019

Dijaki 3. C so se v okviru učne situacije spoznavali s tehnološkimi postopki, s katerimi se srečujejo pri svojem delu.

PROJEKTNI DNEVI 2019

V tem šolskem letu smo projektne dneve izvedli v marcu pod naslovom Mladi in identiteta. Za uvod so dijaki prisluhnili predavanju Lenarta J. Kučiča, v nadaljevanju pa so dva dni ustvarjali v 16 različnih delavnicah (vsak dijak v dveh).

STROKOVNA EKSKURZIJA TEHNIKOV OPTIKOV V PODJETJE ZEISS 2019

Dijaki 2. in 3. letnika programa tehnik optik so obiskali eno najpomembnejših podjetij na področju optike - podjetje Zeiss.

PO SLAT'NI, PO RAVNAH 2019

Dijaki 2. letnika gimnazije so gostili svoje vrstnike z Gimnazije Ravne na Koroškem.

DD: MEDREGIJSKO TEKMOVANJE V NOGOMETU

Ekipa Dijaškega doma Šolskega centra Rogaška Slatina se je v torek, 12. 3. 2019, udeležila medregijskega tekmovanja dijaških domov v malem nogometu v Mariboru. Naši tekmovalci so odigrali tri srečanja. V napetih in izenačenih tekmah so zabeležili zmago proti DD Ptuj, odigrali 1 : 1 z DD Novo mesto in izgubili proti zmagovalcem turnirja, DD Ruše. Zaradi slabše gol razlike so zasedli 3. mesto. Za rezultat, uspešne predstave, borbenost, složnost in fair-play jim čestitamo. Ekipo pod vodstvom mentorja, mag. Jerneja Laknerja, so sestavljali: kapetan Marko Maček, Dominik Golec, David Ranogajec, Patrik Jedvaj, Juraj Hrbud, Niko Vincelj, Nikola Pavić, Jan Hodnik, Marcel A. Matjašič in Matej Miklavčič. Zapisala in fotografirala: Magdalena Majcen

OBISK EVROPSKEGA PARLAMENTA 2019

Dijaki naše šole so letos ponovno obiskali Evropski parlament v Strasbourgu.

PROSLAVA OB KULTURNEM PRAZNIKU 2019

Letošnjo proslavo so, kot že nekaj minulih let, skupaj pripravili in izvedli učenci I. in III. OŠ Rogaška Slatina ter dijaki Šolskega centra Rogaška Slatina z mentoricami. Rdeča nit proslave je bil slovenski jezik s svojim bogastvom, ki se izraža skozi različna narečja. Nastopajoči so glavne jezikovne značilnosti posameznih narečnih skupin prepletli s povezanostjo Franceta Prešerna z različnimi slovenskimi pokrajinami. Tako smo se preko recitacij, pesmi in plesa sprehodili po naši domovini in ponovno začutili, kako raznolika je.

UČNA SITUACIJA 'MEŠČANSKO KOSILO' 2019

Dijaki 1. letnika programov tehnik optik in tehnik steklarstva so učno situacijo 'Meščansko kosilo' zaključili s svečanim kosilom, ob katerem so predstavili svoje delo znotraj projekta.

PUD V LEIPZIGU 2019 (2. SKUPINA)

Od 28. 1. 2019 je na PUD-u v Leipzigu druga skupina 5 dijakinj 3. C. Kako so se spopadle s praktičnim usposabljanjem v tujini, preberite v prispevku na naši spletni strani.

MATURANTSKI PLES 2019

Maturanti generacije 2019 so se na svečanem plesu zavrteli v petek, 18. januarja 2019.

PUD V LEIPZIGU 2019

Tudi v letošnjem šolskem letu nekateri dijaki 3. letnika programa tehnik optik svoje praktično usposabljanje z delom opravljajo v Leipzigu.

STROKOVNO SREČANJE UČITELJEV KOZJANSKEGA IN OBSOTELJA 2019

V sredo, 9. januarja 2019, je na naši šoli potekalo 6. strokovno srečanje osnovnošolskih in srednješolskih učiteljev Kozjanskega in Obsotelja pod naslovom Preobremenjenost in razvoj identitete današnjih mladih. Na srečanju se je zbralo 130 učiteljev, ki so v prvem delu prisluhnili predavanju antropologinje, predavateljice in kolumnistke, dr. Vesne Vuk Godina. V drugem delu srečanja je dr. Zdenka Zalokar Divjak govorila o učitelju kot pomembni avtoriteti pri oblikovanju mladostnikove identitete, mag. Maruška Željeznov Seničar pa je pripravila delavnico o spodbudah za učence in dijake za vseživljenjsko učenje.

POROČNA KOLEKCIJA

Dijaki 4. D so pri praksi v steklarski delavnici ustvarili čudovito poročno kolekcijo.

STEKLO, LES IN DEKORACIJA

Dijaki 2. d so zadnjo prakso v steklarski delavnici v koledarskem letu 2018 izpeljali kot avtentično učno situacijo, v kateri so učenje združili s praznovanjem konca leta.

PREDNOVOLETNO DRUŽENJE V DIJAŠKEM DOMU

V dijaškem domu so konec koledarskega leta obeležili s kulturnim programom, slavnostno večerjo, pesmijo in plesom. Imeli so se zelo lepo.

BOŽIČNE DELAVNICE V DIJAŠKEM DOMU

Prispel je veseli december in z njim božične delavnice v našem dijaškem domu. Tudi letos smo spretno urili prstke in nastali so čudoviti božično-novoletni okraski, ki krasijo domske prostore.

KROŽIŠČE ŠTUDIJSKIH PROGRAMOV 2018

V ponedeljek, 17. 12. 2018, je v pritličju šole za dijake naše šole potekalo Krožišče študijskih programov. Gostili smo 17 izvajalcev visokošolskih in višješolskih programov ter študentskih domov.

ZASVOJENOST POTREBUJE LJUBEZEN (DELAVNICA V DD)

V mesecu novembru je Dijaška skupnost dijaškega doma obeležila Mesec preprečevanja odvisnosti. V četrtek, 29. 11. 2018, smo gostili gospoda Damirja Škrinjarja iz JZ SOCIO Celje, ki je izvedel delavnico Zasvojenost potrebuje ljubezen. Pogovarjali smo se o zasvojenosti. Soočil nas je z dejstvom, kako hitro lahko posameznik postane zasvojen z nikotinom, drogami, internetom in še s čim. Pogovarjali smo se tudi o tem, kako preprečiti zasvojenost. Zaključili smo z mislijo, da različne oblike zasvojenosti lahko preprečimo z znanjem. Luka Hodnik

GEOGRAFSKA EKSKURZIJA V PREKMURJE

Dijaki 1. letnikov so na ekskurziji spoznavali geografske in druge značilnosti Prekmurja.

DOBRODELNI KONCERT DIJAŠKE SKUPNOSTI 2018

Dijaška skupnost ŠCRS je pripravila tradicionalni dobrodelni koncert. Zbrana sredstva so namenili šolskemu skladu za pomoč cocialno šibkim dijakom.

MEHIŠKI VEČER IN DELAVNICA PONOVNE UPORABE V DD

V dijaškem domu ŠCRS so pripravili že tradicionalen mehiški večer, ki so ga združili z delavnico, v kateri so iz neuporabnega naredili uporabno.

OBISK VARUHINJE ČLOVEKOVIH PRAVIC

V ponedeljek, 19. 11. 2018, smo se dijaki 1., 2. in 3. letnika vseh programov udeležili predavanja o človekovih pravicah z naslovom Stop obrekovanju. Obiskala nas je slovenska varuhinja človekovih pravic, ga. Vlasta Nussdorfer. V svojem predavanju nam je pripovedovala o mnogih primerih raznovrstne zlorabe. Nazorno nam je predstavila, na koga se moramo obrniti v primeru, če smo sami prisotni pri tovrstni zlorabi in kako najbolje reagirati. Predavanje je bilo zelo poučno in zanimivo. Ob koncu je ga. Nussdorfer v zahvalo prejela šopek in se podpisala v našo knjigo gostov. Niko Kučiš, 3. b

HAMLET IN POL - DELAVNICE IN PREDSTAVA

Dijaki 1. in 2. letnika smo se v sredo, 24. oktobra, odpravili na ogled predstave Hamlet in pol. Sama predstava je bila zelo pestra in razburljiva, saj je vsebovala veliko zanimivih elementov. Posebej všeč nam je bilo to, da je bila pripravljena kot komedija del arte, za katero je značilna prosta pot ustvarjanja, ki režiserju te predstave seveda ni povzročala nobenih težav. Pred sredino predstavo smo se v ponedeljek udeležili delavnice, ki sta jo vodili Sandra Jenko iz Slovenskega gledališkega inštituta (SLOGI) in Klavdija Zupan (dramaturginja predstave). V delavnici smo se preizkusili v vlogi dramaturga in igralca na poseben način, v sredo pa smo na delavnici Gašperja Jarnija (igralca) najprej spoznavali zanimive igre za igralce, nato pa na delavnici pri režiserju Jaku Andreju Vojevcu spoznavali vloge igralcev in režiserja. Tudi delavnice so bile zelo poučne, predvsem pa zanimive in pestre. Lorena Krklec, 1. a

PRIJATELJFEST 2018 - SREČANJE V ROGAŠKI SLATINI

Dijaki 3. letnika gimnazije naše šole so v torek, 23. 10. 2018, gostili svoje vrstnike iz Pregrade. Družili so se ob ogledu Rogaške Slatine ter v zanimivih delavnicah.

SPOZNAJMO SVOJ POKLIC: TEHNIK STEKLARSTVA (UČNA SITUACIJA)

Dijaki 2. D so svoj poklic v okviru učne situacije spoznavali v Pomurju - obiskali so Steklarstvo Reflex in Steklarstvo Frama.

SPOZNAJMO SVOJ POKLIC: TEHNIK OPTIK (UČNA SITUACIJA)

Dijaki 2. C so z obiskom sveh optik spoznavali svoj poklic, na gradu Rajhenburg pa so se seznanili še z delčkom zgodovine.

NARAVOSLOVNE DELAVNICE ZA UČENCE OŠ ŠMARJE PRI JELŠAH

V sredo, 17. oktobra, so dijaki 2. letnika gimnazije in 3. letnika programa tehnik optik za 30 učencev OŠ Šmarje pri Jelšah pripravili naravoslovne delavnice. Učenci so pod mentorstvom naših dijakov spoznavali hidrogele, izdelali ognjičevo mazilo in alkotest ter spoznali področje kemije in fizike v optiki.

EKSKURZIJA ZGODOVINARJEV V LJUBLJANO

Dijaki, ki se pripravljajo na maturo iz zgodovine, so v petek, 12. 10. 2018, v okviru pouka obiskali Ljubljano.

NARAVOSLOVNI DAN: TRAJNOSTNI RAZVOJ

V ponedeljek, 8. 10. 2018, smo imeli dijaki 1. in 3. letnika programov tehnik optik in tehnik steklarstva naravoslovni dan z naslovom Trajnostni razvoj. Prvi del smo preživeli v učilnicah, kjer smo imeli kratke delavnice, pri katerih smo se naučili, kaj je trajnostni razvoj in kako bi lahko vsak posameznik pripomogel k boljši prihodnosti. Računali smo, koliko plastičnih vrečk Slovenci porabimo letno in rezultati so nas zelo negativno presenetili. Spoznavali smo tudi oznake za različne vrste plastike. V laboratoriju smo merili, koliko vode letno steče iz pokvarjene pipe, iz katere kaplja. Pri tem se po nepotrebnem izgubljajo velike količine pitne vode. V drugem delu naravoslovnega dneva smo izdelovali visoke grede. Zbrali smo se pred šolo in odšli v gozd nabirat veje ter listje. Veje smo nalomili na krajše palice in jih dali na dno lesene visoke grede, ki smo jih pred tem pripravili v parku pred šolo. Veje preprečujejo, da bi se v zemlji zadržalo preveč vode. Zasuli smo jih z listjem in nato čez položili karton, ki privablja deževnike in preprečuje, da bi se zemlja izpirala v nižje predele. V naslednjo plast smo dali slamo in nato volno, ki omogočata zadrževanje vlage, prav tako pa volna nudi dobro toplotno izolacijo in odganja škodljivce. Na koncu smo nasuli še zemljo in greda je bila pripravljena, da posadimo jagode. Posajene sadike smo še zalili in tako zaključili naravoslovni dan. Zdaj lahko opazujemo njihovo rast in nestrpno pričakujemo prve plodove. Maša Golob, 3. c

TERENSKE VAJE IP GEO 2018

V petek, 21. septembra, smo se dijaki 4. letnika gimnazije ob 7. uri odpravili izpred šole na terenske vaje v sklopu izbirnega maturitetnega predmeta geografija. Spremljali sta nas profesorici Petelinšek in Virant ter zelo zabaven in spreten voznik Polde. Najprej smo obiskali Snežno jamo. Ker je bil del poti zaprt zaradi sekanja dreves, smo do jame šli peš, kar je bilo dobro ogrevanje za zelo hladno jamo. Po ogledu smo se odpravili v naše prenočišče v Logarski dolini in tam pojedli kosilo. Sledila sta kratek odmor in nato opravljanje terenskih vaj. Vreme je bilo lepo, vaje pa so bile poučne in hkrati zelo zabavne, saj smo po skupinah doživeli nove izkušnje (kopanje lukenj v tla, štetje dreves in celo (nenamerno) plavanje po bližnji strugi). Pred mrakom smo se vrnili nazaj v penzion, kjer smo pojedli večerjo in se družili do poznih večernih ur. Naslednji dan nas je presenetilo slabo vreme, a smo si vseeno ogledali slap Rinka in nato zapustili Logarsko dolino. Nikita Kokot, 4. a Foto: Klavdija Golež, 4. a

SPOZNAJMO SE 2018

Dijaki 1. letnikov so tudi letos preživeli dva dneva na Boču, kjer so se med različnimi delavnicami in športnimi aktivnostmi spoznavali in povezovali.

1. ŠPORTNI DAN V ŠOLSKEM LETU 2018/19

Maturantje programa tehnik optik in tehnik steklarstva ter novinci v vajeniškem programu steklar smo imeli v ponedeljek, 10. septembra 2018, športni dan. Glavna organizatorka, profesorica Zora Tabak, ga je načrtovala v sodelovanju s športnim klubom Balinček in s športnim klubom Perun Academy. Dijaki in profesorji smo se ob 10. uri zbrali v parku in se skupaj napotili v telovadnico Perun Academy, kjer nas je pričakal bivši dijak naše šole in lastnik športnega centra, Elio Artič. Kot osebni trener in trener borilnih športov nas je s svojimi vajami dodobra izmučil, a smo se kljub naporni telovadbi odpravili na pot proti športni dvorani Balinček, kjer so nas sprejeli člani kluba. Tam smo dve uri namenili balinanju, s čimer smo naš športni dan tudi zaključili. Ob vračanju v dijaški dom in medsebojnem pogovoru smo prišli do zaključka, da vse športe povezuje skupni imenovalec, volja ter fizična in psihična pripravljenost. V enem dnevu smo namreč imeli možnost preizkusiti dve popolnoma različni športni panogi, v katerih smo našli mnogo več podobnosti, kot smo jih sprva predvidevali. Sara Leben, 4. c

3. URA ŠVZ V PORTOROŽU 2018

Nekateri dijaki 3. in 4. letnika gimnazije smo prvi vikend po začetku pouka preživeli na slovenski obali. V petek smo z avtobusom prispeli do Portoroža, kjer smo hitro šli v toplo septembrsko morje. Gospod Sretan nas je naučil osnov reševanja iz vode, kasneje pa smo lahko tudi igrali odbojko. Po odlični večerji smo odšli v naš hotel. Med svojim prostim časom smo se zabavali z namiznim nogometom, biljardom, na voljo pa smo imeli tudi fitnes. Naslednji dan smo po zajtrku šli zopet na obalo, kjer smo dobili možnost za vožnjo s kajaki, supi in športno jadrnico. Med poskusi, da bi nam uspelo dobro veslati in stati na supu, smo se veliko presmejali. Popoldan smo se peš odpravili v Piran, ker smo videli krst novincev na Pomorski šoli, ki je precej drugačen, kot na naši. Vsak večer smo imeli tudi prosti čas v mestu, ki smo ga izkoristili po svoje. Zadnji dan smo začeli z jutranjo telovadbo, plavanjem, nato pa smo se ponovno odpravili na vodo s supi in kajaki, lahko pa smo tudi igrali odbojko. Domov smo se odpravili okoli pete ure, vsi utrujeni in polni lepih vtisov. Neja Kunst, 3. A Foto: Ana Šket, 4. B

SPOZNAVNI VEČER V DIJAŠKEM DOMU 2018

V četrtek, 6. 9. 2018, je v dijaškem domu potekal tradicionalni spoznavni večer. Dijaki zaključnih letnikov smo v domsko skupnost sprejeli dijake novince. Pripravili smo zabavne igre. Program smo popestrili z glasbo in plesom. Ob zaključku dogodka so dijaki novinci zaprisegli in s tem postali člani domske skupnosti. Večer smo nadaljevali s piknikom v parku, ki so ga organizirali dijaki 3. d v sklopu kulinaričnega krožka. Katja Brilej in Sandra Zbašnik, 4. c

SPREJEM NOVINCEV

V četrtek, 6. 9. 2018, takoj po našem prihodu v šolo, ko smo bili še razvneti od počitnic in spominov na maturantsko ekskurzijo, nas je čakala naša prva »resnejša« naloga – sprejem novincev v skupnost dijakov, t. i. »fazaniranje«. Da ne bi preveč prestrašili naših najmlajših, ki so že tako v strahu pričakovali, kaj bo, smo jim pripravili zaprisego in nekaj zabavnih iger ter se ob tem dodobra nasmejali. Program je bil kratek in zabaven, vsak zaključni razred je pripravil po eno zabavno igro. Mislim, da bo dogodek tako »fazanom« kot tudi nam ostal v lepem spominu. Magdalena Majcen, 4. d

MATURANTSKA EKSKURZIJA RIMINI 2018

Dijaki 4. letnika strokovnih programov so se na maturantsko ekskurzijo odpravili v Italijo. Kaj vse so doživeli, preberite v prispevku na naši spletni strani.

MATURANTSKA EKSKURZIJA V SARAJEVO, MOSTAR IN ČRNO GORO

Dijaki 4. letnika gimnazije so se na maturantsko ekskurzijo odpravili preko Bosne in Hercegovine v Črno goro. Več o njihovih doživetjih preberite v prispevku na naši spletni strani.

Dostopnost