Šolsko leto 2015/16

LIKOVNA KOLONIJA

V torek, 14. 6. 2016, je v parku Šolskega centra Rogaška Slatina potekala 3. Medgeneracijska likovna kolonija. Namen te prireditve je povezati dijake in občane, ki samostojno likovno ustvarjajo. Kolonije se je udeležilo šestnajst dijakov in šest ljubiteljskih slikarjev Društva ljubiteljev likovne ustvarjalnosti Mavrica Rogaška Slatina. Letošnjo tematiko likovnega ustvarjanja smo povezali s pesmijo V naravo skupine Dan D. Slikanje je bilo ustvarjalno in je vsem sodelujočim prinašalo nove izzive. Letošnja likovna kolonija je bila še prav posebna, skupaj sta namreč ustvarjali babica in vnukinja, gospa Jožica Trobec in Hana Kozlevčar. Vsi sodelujoči smo preživeli lepo in ustvarjalno dopoldne. Ines Vozlič

EKSKURZIJA V TOSKANO

Dijaki 1. in 2. letnikov so se v začetku junija potepali po Toskani.

ZAKLJUČNA PRIREDITEV 2016

V četrtek, 16. junija 2016, smo na letošnji Zaključni prireditvi podelili zlata in srebrna priznanja z državnih tekmovanj ter najvišje nagrade šole za to šolsko leto. Več o nagrajencih lahko preberete v prispevku na naši spletni strani.

OD GROFOV CELJSKIH DO VELIKEGA ODRA

Dijaki 3. c so na ekskurziji v Celje spoznali zgodovino celjskega gradu in njegovih prebivalcev ter različne skrivnosti gledališča.

OKROGLA MIZA Z BOŠTJANOM GORENCEM - PIŽAMO V KNJIŽNICI ŠMARJE

V okviru Parade učenja v Šmaju pri Jelšah so dijaki ŠCRS pripravili okroglo mizo, na kateri so gostili Boštjana Gorenca - Pižamo. Foto: Kozjansko.info, Boštjan Gorenc

STROKOVNA EKSKURZIJA DIJAKOV 1. C IN 1. D V ITALIJO

Dijaki 1. letnika programov tehnik optik in tehnik steklarstva so se v začetku maja odpravili na dvodnevno strokovno ekskurzijo v Italijo. Verona in Benetke sta jih očarala s svojimi znamenitostmi.

EKSKURZIJA DIJAKOV 3. A IN 3. B NA KRAS

Dijaki 3. letnika gimnazije so v okviru medpredmetne ekskurzije obiskali Kras. Spoznavali so geografske značilnosti pokrajine ter življenje in delo Srečka Kosovela.

POMLADNJA SANJARJENJA 2016

V sredo, 20. aprila 2016, je v Kulturnem centru Rogaška Slatina potekal 8. letni koncert Mešanega mladinskega pevskega zbora Šolskega centra Rogaška Slatina Pomladnja sanjarjenja. Več o koncertu lahko preberete v prispevku na naši spletni strani.

DIJAKI 1. A IN 1. B USTVARJALI NA PTUJU

Dijaki 1. A in 1. B so v okviru umetnostno - ustvarjalnega tabora spoznavali mesto Ptuj.

NARAVOSLOVNO - ŠPORTNI TABOR (2. A, 2. B)

Dijaki 2. letnika gimnazije so se odpravili na dvodnevni naravoslovno - športni tabor v okolico Slovenske Bistrice. Dneva, preživeta v naravi, so jim zapolnjevale delavnice s področja biologije, kemije in športne vzgoje.

PRIJATELJFEST DVEH MEST - DRUŽENJE V PREGRADI

16. marca so dijaki 3. letnika gimanzije vrnili obisk svojim vrstnikom iz Pregrade v okviru projekta Prijateljfest dveh mest. Skupaj so preživeli prijeten dan. Več v prispevku na naši spletni strani.

KOŠARKA: FINALE DP SŠ ZA DIJAKE

V ponedeljek, 14. marca 2016, je v dvorani Stožice v Ljubljani potekal finalni turnir Državnega prvenstva srednjih šol v košarki za dijake. Na turnirju je zelo uspešno nastopila tudi ekipa naše šole, saj so fantje drugič zaporedoma postali državni podprvaki! Več v prispevku na naši spletni strani. Foto: Luka Drofenik

DRUGIČ SKUPAJ S PRVO

Dijaki 2. letnika gimnazije so v četrtek, 10. marca, v okviru dijaške izmenjave 'Skupaj s Prvo' gostili svoje vrstnike s I. gimnazije Maribor. Skupaj so preživeli zanimiv dan.

MATURANTSKI PLES 2016

V petek, 19. februarja, je svoj maturantski ples odplesala generacija maturantov 2016. Bil je nepozaben večer, ki se je spremenil v noč zabavnih spominov ...

POLFINALE DP SREDNJIH ŠOL V KOŠARKI ZA DIJAKE

Košarkarska ekipa ŠCRS je premagala oba polfinalna nasprotnika in se uvrstila v finale Državnega prvenstva srednjih šol. Več v prispevku na naši spletni strani.

PUSTOVANJE

Tudi letos je na pustni torek v šoli potekalo pustovanje. Sodelovalo je kar nekaj mask, nekaj skupinskih, nekaj posamičnih. Maske so bile bogato nagrajene. Nagrado za prvo mesto je dobil 2. a s skupinsko masko hipijev. Zahvaljujemo se vsem maskam, strokovni komisiji za izkazano sodelovanje ter posameznikom in podjetjem, ki so prispevali nagrade za najbolj izvirne maske. Ti so: Flucher turizem d. o. o., Kavarnica Soffy, Gostilna in picerija Bohor, Lipca Garden, Točilnica in bar Pri Lojzu, Coffee Shop, Restavracija Sonce, Kebab Tina in Šolski center Rogaška Slatina (vsi iz Rogaške Slatine) ter Hiša okusov (Mestinje).

PROSLAVA OB KULTURNEM PRAZNIKU

Proslavo ob kulturnem prazniku smo tudi v letošnjem letu pripravili in izvedli skupaj s I. OŠ Rogaška Slatina in III. OŠ Rogaška Slatina. Učenci in dijaki so prikazali zanimiv preplet Prešerna v današnjem času z glasbenimi, plesnimi in recitatorskimi točkami.

UČNI SITUACIJI MEŠČANSKA VEČERJA TER ŽARGON IN KNJIŽNI JEZIK

V zadnjem tednu januarja sta potekali učni situaciji Meščanska večerja v 1. c in 1. d ter Žargon in knjižni jezik v 2. c. Dogajanji sta se zaključili v četrtek, 28. 1. 2016, s predstavitvijo dela pri posameznih predmetih ter s skupno večerjo.

ZAKAJ VAM JE USPELO: ZVONKO ČOH

V sredo, 27. januarja 2016, je na ŠCRS potekala druga okrogla miza pod naslovom 'Zakaj vam je uspelo?', katere gost je bil znani slovenski ilustrator, akademski slikar in Slatnčan Zvonko Čoh, ki živi in dela v Ljubljani. Pogovor sta vodila Ela Tišma in Luka Tacer. V zelo prijetnem in iskrivem pogovoru, ki je zvenel še posebej domače, saj naš gost ni pozabil slatinskega narečja, je bilo v ospredju, da je potrebno talent nadgraditi z delavnostjo, vztrajnostjo, predanostjo in, kar nas je še posebej zanimalo, v skladu s samim sabo, s svojimi prepričanji in načeli; po besedah Zvonka Čoha se integriteta kaže v avtorjevih umetnini sami.

STROKOVNA EKSKURZIJA V MÜNCHEN

Dijaki 2. in 3. letnika programa tehnik optik so obiskali optični sejem v Münchnu, ob tem pa so si ogledali še Salzburg, Alianz Areno in Kimsko jezero.

SEJEM INFORMATIVA 2016

Šolo in naše programe smo predstavljali na največjem sejmu izobraževanja Informativa v Ljubljani.

3. STROKOVNO SREČANJE UČITELJEV KOZJANSKEGA IN OBSOTELJA

V sredo, 6. januarja 2016, je na Šolskem centru Rogaška Slatina potekalo 3. Strokovno srečanje osnovnošolskih in srednješolskih učiteljev Kozjanskega in Obsotelja. Več o srečanju lahko preberete med novicami na naši spletni strani.

ŠCRS SE DRUŽI

Ob zaključku koledarskega leta je Dijaška skupnost ŠCRS pripravila delavnice ŠCRS se druži. Tako je v sredo, 23. 12. 2015, potekalo tekmovanje med razredi (zmagal je 2. a), dijaki so se zabavali ob družabnih igrah ali gledanju filma. Dekleta so obiskala kozmetični salon, fantje pa so uživali ob virtualnem igranju nogometa. Ure, namenjene druženju, so kar prehitro minile.

SLAVNOSTNA VEČERJA V DIJAŠKEM DOMU

Dijaki dijaškega doma ŠCRS so imeli v torek, 22. 12. 2015, slavnostno večerjo. Večerjo so pripravile kuharice, dijaki pa so poskrbeli za praznični pogrinjek. Slavnostni večer je popestrila Katja Stojnšek z božično pesmijo. Lepe želje ob prihodu božično novoletnih praznikov so nam zaželeli vodja dijaškega doma Jernej Lakner, predsednik domske skupnosti Martin Drobne in ravnateljica Dubravka Berc Prah, ob tem pa seveda ni manjkala zdravica z otroškim šampanjcem.

DAN ODPRTIH VRAT 2015

V decembru na naši šoli že tradicionalno pripravljamo dan odprtih vrat, ko na obisk povabimo osnovnošolce, njihove starše in druge zainteresirane. Več o projektu, ki smo ga ta dan predstavljali obiskovalcem, najdete med novicami na naši spletni strani.

PROJEKTNI DNEVI 2015

V času projektnih dni v decemru se je dogajalo veliko zanimivega. Več o letošnjem projektu lahko preberete med novicami na spletni strani.

ITALIJANSKI VEČER V DIJAŠKEM DOMU

V začetku decembra so dijaki dijaškega doma ŠCRS v sklopu kulinaričnega krožka pripravili več vrst pizz in pogrinjek, drugi pa so sodelovali v domski ustvarjalnici, kjer so se preizkusili v tehniki origami. Izdelovali so zvezde in darilca. Z znanjem, ki so ga dijaki pridobili v okviru lanskoletnega projekta Upcycling, so obnovili tudi stole.

DELAVNICE ZA UČENCE I. OŠ ROGAŠKA SLATINA

V sredo, 18. novembra, so na šoli potekale delavnice za učence devetih razredov I. OŠ Rogaška Slatina. V kemijskem laboratoriju in optični delavnici so učenci pod mentorstvom naših dijakov ustvarjali na temo Kemija je uporabna. Bilo je zanimivo in poučno.

STROKOVNO PREDAVANJE PODJETJA CENTRO STYLE IZ ITALIJE

Dijaki 4. c so imeli priložnost prisluhniti strokovnemu predavanju s področja optike ter predstavitvi pripomočkov za delo podjetja Centro Style iz Italije.

ZAKAJ VAM JE USPELO: GREGOR NARAT

Prvi pogovor v okviru letošnjega cikla okroglih miz z naslovom 'Zakaj vam je uspelo?' je potekal z uspešnim gostincem, gospodom Gregorjem Naratom. Več v prispevku na naši spletni strani.

DIJAKI 1. C IN 1. D V ROGATCU

V torek, 10. 11. 2015, smo imeli dijaki 1. C in 1. D pouk zgodovine v Rogatcu. Najprej smo si ogledali dvorec Strmol. Nato smo se v konjeniškem klubu Strmol preizkusili v ježi. Za konec smo v Muzeju na prostem izdelovali sveče iz čebeljega voska in zapestnice iz ličja, naredili pa smo si tudi žulike, ki smo jih lahko pojedli. Živa Kumer

ŠPORTNI DAN V 4. C

V torek, 10. 11. 2015, smo dijaki 4. c razreda imeli športni dan, ki se je odvijal v fitnesu City Gym in v športni dvorani Balinček. Najprej smo se odpravili v fitnes. Tam nas je sprejel Benjamin Radič, ki je vodja tega fitnesa. Nekateri smo tam že bili, zato smo takoj vedeli, na katero napravo bomo najprej šli oz. na kateri napravi se bomo ogreli. Punce so šle na tekaške steze in orbitrek, fantje pa so posegali po utežeh. Po uri in pol fitnesa smo se odpravili na kosilo in nato v športno dvorano Balinček. Večina se nas je tam prvič seznanila z balinanjem. V uvodu so nam pojasnili pravila igre, nato pa smo se odpravili na igro dvojic. Vsem je šlo zelo dobro od rok. Ta dan je bil zelo aktiven in zanimiv, saj je bilo balinanje za nas nekaj novega. Romina Zadravec

SREČANJE MATURANTOV S FERIJEM LAINŠČKOM

Dijaki 4. A in 4. B so odšli po poteh letošnjega maturitetnega romana Ločil bom peno od valov in se srečali z avtorjem romana, pisateljem Ferijem Lainščkom. Več lahko preberete v novici na naši spletni strani. Foto: Feri Lainšček, arhiv šole

PRIJATELJFEST DVEH MEST - OBISK IZ PREGRADE

V letošnjem šolskem letu nadaljujemo s projektom Prijateljfest dveh mest, v okviru katerega se dijaki 3. letnika gimnazije naše šole družijo s svojimi vrstniki iz Pregrade. Več o obisku dijakov iz Pregrade pri nas lahko preberete v prispevku na spletni strani šole.

EXPO 2015 V MILANU

Dijaki ŠCRS so obiskali svetovno razstavo EXPO v Milanu, ki jih je navdušila. Več v prispevku med novicami na spletni strani.

KOSTANJEV PIKNIK S PALAČINKAMI

V četrtek, 15. oktobra, so imeli dijaki v dijaškem domu tradicionalni kostanjev piknik. Letos jim je ponagajalo vreme, zato so nekateri dijaki v sklopu kulinaričnega krožka namesto kostanja pekli palačinke (Napekli so jih 240!), drugi pa so s tekmovanjem »krstili« novi pikado in pripomočke za namizni tenis. Kljub slabemu vremenu so preživeli lep večer.

URA ŠPORTNE VZGOJE MALO DRUGAČE

Dijaki 1. letnika gimnazije so znanja, pridobljena pri pouku fizike, uporabili v praksi pri pouku športne vzgoje.

ROGAŠKI TEK 2015

Letošnjega Rogaškega teka, ki je potekal v četrtek, 1. oktobra, se je udeležilo 30 dijakinj in 11 dijakov naše šole.

MATURA: ZGODOVINARJI V LJUBLJANI

Dijaki 4. letnika gimnazije, ki so za maturo izbrali zgodovino, so se odpravili v Ljubljano, kjer so na terenu spoznavali nekatere maturitetne vsebine.

JEZERO JE, JEZERA NEJ

Dijaki 1. letnika gimnazije so obiskali Notranjsko podolje, kjer so v naravi spoznavali značilnosti kraškega sveta.

SPOZNAVALI SMO SE NA BOČU

Dijaki vseh prvih letnikov so se v sredo, 16. septembra, po pouku odpravili na Boč, kjer smo zanje izvedli letošnji projekt Spoznajmo se. Dijaki so sami oz. ob pomoči učiteljev postavili šotore in pripravili večerjo. Ob tabornem ognju so preživeli prijeten večer, sebe, drug drugega in svoje okolje pa so spoznavali med različnimi delavnicami, ki so jih zanje pripravili učitelji spremljevalci.

3. URA ŠVZ V PORTOROŽU

Nekateri dijaki 3. in 4. letnika gimnazije so del vsebin pouka športne vzgoje opravili ob morju, kamor so se odpravili drugi vikend v septembru. Plavanje, jadranje, vaterpolo, veslanje in druge vsebine so zapolnile njihov čas v treh dneh, ki so (pre)hitro minili. Foto: Alja Poharc, 3. b

KRST NOVINCEV 2015

V petek, 4. septembra, so dijaki 4. letnikov s tradicionalnim krstom sprejeli letošnje novince. Pripravili so jim naloge, pri katerih so dijaki 1. letnikov lahko pokazali nekatere svoje talente. Med drugim so se naučili in zapeli himno šole. Z dvema izmed najbolj udarnih pesmi letošnje maturantske ekskurzije pa so se predstavili tudi maturanti.

MATURANTSKA EKSKURZIJA RIMINI 2015

Letošnji maturanti naše šole so se na svojo maturantsko ekskurzijo odpravili konec avgusta v Italijo. Tam so 5 dni spoznavali Rimini z okolico: obiskali so Ravenno, San Marino, zabaviščni park Mirabilandia, tematski park Italia in miniatura ter se na kratko ustavili tudi na dirkališču v Imoli in v muzeju sladoleda v Bologni. Seveda pa ni zmanjkalo časa tudi za zabavo na plaži in večerno zabavo v diskoteki. Domov so se vrnili polni nepozabnih vtisov.

PRVI ŠOLSKI DAN NOVINCEV

Prvi šolski dan na novi šoli je zagotovo nekaj posebnega, tudi ali pa še posebej ob prehodu iz osnovne v srednjo šolo. Nekaj utrinkov prvega šolskega dne letošnjih dijakov prvih letnikov naše šole smo ujeli v fotografski objektiv.

Dostopnost