Naravoslovni dan Naravno je zdravo

20. februarja 2024 smo se tehniki optiki, tehniki steklarstva in steklarji drugega in četrtega letnika preizkusili v naravi prijaznem ustvarjanju. Po uvodnem delu, kjer smo se razdelili v štiri skupine, so se naše delavnice pričele.

V prvi delavnici smo lahko izdelali svečo ali blazinico proti moljem. Za izdelavo sveče smo potrebovali stekleno posodico, povoskan stenj, voščenke, vosek, eterično olje, posodo za vodno kopel in grelec. Ko smo vosek stalili, smo ga vlili v stekleno posodico, kjer smo že prej zalepili stenj. Vosku smo dodali še želeno barvo, ki smo jo pridobili iz voščenke, in vonj. Za izdelavo blazinice pa smo uporabili blago, ki smo ga zašili skupaj in ga napolnili s sivko ter ga okrasili.

V drugi delavnici smo izdelali ptico iz volne. Zanjo smo uporabili volno, karton in filc. Najprej smo morali volno zaviti okoli kartona v obliki kvadrata in jo zavezati na sredini. Postopek smo tako ponovili trikrat z različnimi barvami. Nato smo jih prepletli tako, da je nastala oblika ptice. Na koncu smo nanjo prilepili oči ter kljun in s tem zaključili ustvarjanje.

Na tretji delavnici smo si morali nadeti halje in rokavice, saj smo v laboratoriju izdelovali milo. Lahko smo se odločali med oljno ali masleno osnovo. Nato smo sledili navodilu in dodajali destilirano vodo ter natrijev hidroksid. Vse skupaj smo mešali, dokler se ni začelo gostiti. Lahko smo dodali aromo po želji in mešanico prelili v modelčke, kjer bodo mila zorela še en mesec.

Na četrti delavnici smo izdelovali kopalne kroglice. Za njihovo izdelavo smo uporabili sodo bikarbono, citronsko kislino, koruzni škrob, kakavovo maslo, eterično olje in barvno glino v prahu. Vse sestavine smo stehtali, zmešali in jim počasi prilivali stopljeno kakavovo maslo, toliko časa, da smo dobili teksturo, ki jo je bilo možno oblikovati. Nato smo se lotili oblikovanja kroglic.

Tako se je tudi dan, poln ustvarjalnosti, iztekel. Vsi smo zelo uživali in se naučili, kako lahko sami naredimo določene stvari, namesto da jih vedno znova kupimo.

Christina Pogelšek, 2. c

Dostopnost