Kako preprosto je reči: Ne vem

V razmisleku, kako mlade pritegniti k branju in nato razpravljanju o perečih temah, ki se dotikajo njihovega neposrednega vsakodnevnega življenja in ciljev v bližnji prihodnosti, smo se povezali s Knjižnico Rogaška Slatina. Osnovna ideja, da bi se dijaki srečevali ob t. i. tabu temah, o katerih bi razpravljali, razčiščevali probleme, opozarjali na družbeno problematiko, povezano z njihovim položajem, je bila nadgrajena z idejami mentoric, direktorice Knjižnice Rogaška Slatina Nataše Koražija in ravnateljice Dubravke Berc Prah, da bi na taka srečanja veljalo povabiti goste, ki bi bili pripravljeni o temah spregovoriti strokovno, z dijaki izmenjati mnenja in nakazati možne rešitve.

Projektno sodelovanje s Knjižnico Rogaška Slatina se je pričelo v šolskem letu 2013/14. Okrogle mize so namenjene tako dijakom kot tudi zunanjim obiskovalcem, pripravijo in vodijo jih dijaki ŠCRS pod mojim mentorstvom. Za literaturo, razstavo gradiv in podporo, kot so tiskana vabila in vabila preko lokalnih medijev, poskrbi Knjižnica Rogaška Slatina.

Zaradi aktualnosti tem, predvsem pa zanimivih gostov, ki se vedno prijazno odzovejo našemu povabilu, je udeležba dijakov na srečanjih dobra, v zadnjem obdobju se nam pridruži vedno več zunanjih obiskovalcev, česar smo še posebej veseli.

Doslej smo realizirali 12 okroglih miz, teme, o katerih smo razpravljali, in gostje, ki so nas obiskali, so bili:

2013/14:

 • Beg v omamo (gost: Marko Ješe, avtor knjige Kodrlajsasti piton),
 • Nasilje med vrstniki (gosta: Katja Mesarič, varuhinja dijakovih pravic pri DOS, in Klemen Peran, predsednik DOS),
 • Motnje hranjenja (gostja: psihiatrinja dr. Karin Sernec).

2014/15 (okrogle mize so potekale v povezavi s projektom Dvig socialnega in kulturnega kapitala):

 • Mladi in podjetništvo (gostje: Branka Aralica, direktorica Podjetniškega inkubatorja Vrelec, mag. Lidija Sovinc, direktorica Ljudske univerze Rogaška Slatina, Rebeka Majer Amon in Janez Srebot, mentorja podjetniškega krožka na ŠCRS, ter Andraž Flis, dijak, ki je takrat razvijal svoje podjetniške ideje),
 • Zaposlitvene možnosti mladih (gostje: Brigita Kregar Drofenik, vodja Oddelka za gospodarstvo Občine Rogaška Slatina, Radojka Petek, sekretarka Obrtno-podjetniške zbornice, izpostava Šmarje pri Jelšah, in Jože Smole, dijak prve generacije gimnazijcev ŠCRS, takrat zaposlen v Steklarni Rogaška),
 • Mladi naj si upajo (gost: Matjaž Javšnik, igralec in komik stand up).
javsnik

Pogovor z Matjažem Javšnikom

2015/16 (osrednja tema: 8 krogov odličnosti):

 • Zakaj jim je uspelo? (gost: Grega Narat, kuharski šef in lastnik gostišča Jurg),
 • Zakaj jim je uspelo? (gost: Zvonko Čoh, znani in nagrajevani slovenski ilustrator),
 • Zakaj jim je uspelo? (gost: Dejan Zavec, slovenski boksar in nosilec naslova svetovni prvak v polsrednji kategoriji).
zavec

Pogovor z Dejanom Zavcem

2016/17 (osrednja tema: novinarska etika):

 • Novinarska etika in medijske manipulacije (gosta: Greta Kokot Rajković, programska direktorica Štajerskega vala, in Janez Usenik, novinar POP TV-ja),
 • Novinarska etika v športnem novinarstvu (gosta: Janez Terbovc, športni komentator in novinar, in Tadej Ferme, športnik, kapetan košarkarske ekipe Rogaška Crystal),
 • Družbena angažiranost novinarja (gosta: Danijel Poslek, bivši dijak ŠCRS in novinar Radia Slovenija, in Bojan Sinič, urednik tednika Bistriška panorama).
Ne-vem_2016-1

Okrogla miza z Greto Kokot Rajković in Janezom Usenikom

Osrednji cilj okroglih miz v šol. letu 2017/18 je razvoj občečloveških vrednot in vrednot vseživljenjskega učenja ter trajnostnega razvoja, zato nas pri izbiri gostov vodi premišljevanje o pomenu znanja in inovativnosti za razvoj družbe. Gost prve okrogle mize bo tako Andraž Flis, ki je za svojo inovacijo zbiral denar na portalu Kickstarter.

spoonella

Spoonella

Dijaki ŠCRS so v šol. letu 2015/16 v okviru sodelovanja s Knjižnico Šmarje pri Jelšah in bralne značke za mlade moderirali še okroglo mizo z Boštjanom Gorencem Pižamo, v šol. letu 2016/17 pa še z Andrejem Rozmanom Rozo.

pizama_smarje

Pižama z dijaki ŠCRS

Mentorica

Metka Leljak, prof.

 

Dostopnost