Pot v slovensko gledališko preteklost

Dijaki ŠCRS smo se podali v preteklost in obiskali Slovenski gledališki muzej v Ljubljani.

Ljubljana – Štiriindvajsetega septembra smo dijaki ŠCRS stopili v zgodovino gledališča na slovenskih tleh in podrobneje spoznali Linhartovo komedijo Ta veseli dan ali Matiček se ženi.

Dijaki obeh prvih in drugih letnikov ŠCRS smo se napotili preko Šuštarskega mostu v Slovenski gledališki muzej.

Za nas so tam pripravili tri poučne delavnice: prva je bila voden ogled muzeja in spoznavanje preteklosti in razvoja gledališča in dramatike skozi stoletja. Dijaki smo spoznali načela vedenja na gledališkem odru in se tudi sami poskušali vživeti v vlogo igralca. Spoznali smo, na kaj vse so morali biti pozorni: na ton glasu, mimiko in tudi držo telesa. Najzanimivejši del je bilo izražanje čustev in prepoznavanje le-teh.

Druga delavnica se je posvečala komediji, ki smo jo prebrali za domače branje, Matiček se ženi. Razdelili smo se v skupine, vsaka je raziskovala eno izmed oseb, ki se pojavljajo v Linhartovi komediji, in aktualizirala ravnanje dramskih likov.

Zadnja delavnica pa je bila gledališki sprehod po Ljubljani. Napotili smo se tudi čez Tromostovje in opazovali zeleno Ljubljanico, ki je tekla pod nami. Sprehod je bil namenjen spoznavanju Ljubljane, predvsem njene gledališke zgodovine. Tako smo šli mimo Ljubljanske opere in Slovenskega narodnega gledališča.

Dijaki smo Ljubljano zapustili zadovoljni in polni novega znanja.

K. K.

Fotografije v galeriji tukaj.

Dostopnost