Predavanje o krvodajalstvu

V ponedeljek, 11. aprila 2022, smo dijaki 3. letnika prisluhnili zanimivemu predavanju o krvodajalstvu in izvedeli, kako silno pomembno je, da tudi sami darujemo kri – že s tako majhnim korakom lahko namreč rešujemo življenja.

Predavatelj, gospod Boštjan Novak, je z nami najprej delil nekaj zanimivih dejstev o krvi, na primer to, da ima človekov najboljši prijatelj kar trinajst različnih krvnih skupin, pa tudi to, da imajo komarji najraje tiste ljudi, katerih krvna skupina je 0. Ti veljajo tudi za univerzalne in najbolj iskane krvodajalce, saj njihova kri ustreza vsem pacientom.

Tisti rek, ki nam gre vsem že tako na živce – da na mladih svet stoji – pa povsem drži tudi za krvodajalstvo. Slovensko prebivalstvo se stara, krvi pa imamo vedno manj. Skrb vzbujajoči sta bili še posebej zadnji dve s covidom prežeti leti, ko je bilo veliko krvodajalskih akcij na žalost odpovedanih. Dolžnost naše generacije je, da pomagamo in sočutno darujemo kri, saj lahko na tak način rešujemo številna življenja. Za veliko Slovencev življenje danes ne bi bilo mogoče, če v preteklosti ne bi prejeli krvi darovalcev.

Rdeči križ večkrat na leto krvodajalske akcije organizira tudi v Rogaški Slatini in okolici. Vsi polnoletni so vabljeni na pomoč – moški lahko darujejo na vsake tri mesece in ženske na štiri.

Eva Belcer, 3. a

Dostopnost