2. mesto v Savinjski regiji gre … Timonu Lužarju!

Timon Lužar, dijak 3. letnika programa tehnik steklarstva, je na natečaju ‘Kreativno z odpadki za manjšo porabo deviških materialov’ osvojil 2. nagrado v Savinjski regiji. Idejo o kreativni uporabi steklenih črepinj je realiziral pod mentorstvom profesorice praktičnega pouka Zinke Kobula Kamenšek in prof. Nataše Novak.

V svetu, kjer se okoljske težave stopnjujejo, je izobraževanje mladih o krožnem gospodarstvu postalo nujno. Tako je StudioKrog – Studio krožnega gospodarstva objavil javni natečaj »kreativno z odpadki za manjšo porabo deviških materialov«, ki je bil namenjen mladim. Učenci in dijaki osnovnih in srednjih šol so sodelovali z izvirnimi, domiselnimi in kreativnimi prikazi, kako lahko odpadke uporabimo kot vire, učitelji in profesorji pa so z mentoriranjem in predvsem spodbudami mlade pritegnili k razmisleku, kako lahko prispevajo k varovanju okolja in planeta Zemlja.

Na javni natečaj se je prijavil tudi naši dijak Timon Lužar iz programa tehnik steklarstva, naslov njegovega prispevka se je glasil »Če črepinje ne vržemo v smeti, se lahko uporabna posoda naredi«. Video, s katerim so sodelovali na natečaju, si lahko ogledate na tej povezavi.

Skupaj smo pokazali, da v krožnem gospodarstvu (skoraj) ni odpadkov, da s popravili in ponovno uporabo lahko podaljšamo življenjsko dobo uporabe izdelkov, z redizajnom lahko spremenimo njihovo prvotno namembnost uporabe in/ali estetski videz, z recikliranjem pa pridemo do sekundarnih surovin, ki lahko nadomestijo naravne vire.

Čestitke Timonu in mentoricama!

  

Dostopnost