5. srečanje v projektu Prijateljfest dveh mest

»Prijateljfest dveh mest« je projekt, ki je bil že tretje leto uspešno izveden na Šolskem centru Rogaška Slatina. Povezovanje, zabava, nova prijateljstva in sproščenost so besede, ki najbolje opišejo naše druženje z gosti iz Hrvaške.

V četretek, 13. oktobra, so nas obiskali dijaki tretjih letnikov programa gimnazija iz Srednje škole Pregrada, s katerimi smo preživeli nepozaben dan, poln dogodivščin. Goste smo sprejeli s kratkim kulturnim programom, katerega so s pesmijo popestrili Lana, Zala, Nika in Jaka, Lara pa se je predstavila s svojo plesno skupino. Obiskovalcem smo skozi film predstavili utrip življenja na šoli. Ravnateljica Dubravka Berc Prah je izpostavila pomembnost projekta kot tudi druženja med vrstniki in dodala, da velikokrat potujemo v tujino, bližnjih sosedov pa sploh ne poznamo. V imenu gostov iz Pregrade nas je pozdravila ravnateljica Vilmica Kapac, zatem pa tudi njihova dijaška predstavnica.

Gostje so v nadaljevanju sodelovali pri urah pouka v gimnazijskih razredih. Med učnimi urami smo se pogovarjali, izvedeli, kako pri njih poteka pouk, se zabavali in se hkrati osredotočili na zastavljeno nalogo. Zatem smo se z avtobusom zapeljali v Rogaško Slatino, kjer smo si ogledali mesto, v prostem času pa smo spletli oziroma utrdili nove prijateljske vezi z našimi gosti.

Skupnemu kosilu je sledil najzanimivejši del – delavnice. Dijaki smo se razdelili v štiri različne delavnice. V matematični delavnici z naslovom »73 ≠ 37« smo se spopadali z računi, poimenovanjem simbolov, funkcijami, meritvami … Kljub temu, da je matematika univerzalen jezik, smo odkrivali razlike v poimenovanju in postopkih. Likovna delavnica »Umetnost nas združuje« je bila posvečena ustvarjanju predlogov za uradni logotip srečanja »Prijateljfest dveh mest«. Vsi sodelujoči smo nato glasovali in izbrali zmagovalni logotip. V kuhinji je potekala kulinarična delavnica, kjer smo pripravili obložene kruhke s pica nadevom, kremne rezine v kozarcih in čokoladne pralineje. Največ zanimanja je pritegnila delavnica kreativnega plesa z naslovom »Brezmejni svet plesa«, ki jo je vodila Anja Prešern, dijakinja četrtega letnika naše šole. Pod njenim vodstvom smo sestavili plesno točko, ki smo jo predstavili na zaključnem delu druženja.

Uradni del je zaključila koordinatorica projekta profesorica Mateja Jagodič. Preden smo se poslovili, smo zaužili dobrote, ki so nastale v kulinarični delavnici, nato pa smo srečanje zaključili s skupinskim fotografiranjem, izmenjali še nekaj mnenj in se domov podali polni dobrih vtisov.

  • Prijateljfest dveh mest se mi zdi odlična ideja, kako povezati vrstnike iz bližnjih krajev, čeprav iz različnih držav. Komaj čakam, da marca vrnemo obisk v Pregradi. (V. B.)
  • Fino je bilo, pa jedli smo! (G. P.)
  • Moram reči, da sem dan preživel v dobri družbi vrstnikov. Izvedel sem veliko novega in pridobil nove prijatelje. (A. Š.)
  • Bilo je zelo zanimivo, saj je vsak lahko spoznal veliko novih ljudi in se hkrati zabaval v različnih delavnicah, ki so preizkušale naše plesne, risarske, kuharske in matematične sposobnosti. (A. Š.)
  • Spoznala sem veliko vrstnikov, uživala v nerodnih trenutkih pri plesni delavnici in pojedla morda nekaj čokoladnih pralinejev preveč. Izmenjava je bila odličen način za sosedsko povezovanje šol in sklepanje novih prijateljstev. (L. D.)

Blaž Jančič, 3. a

Vabljeni k ogledu fotografij v galeriji.

Dostopnost