ASI – aktivni slovenski inovatorji (okrogla miza)

V četrtek, 9. 11. 2017, se je v prostorih Šolskega centra Rogaška Slatina odvila prva okrogla miza v sklopu projekta Kako preprosto je reči: ne vem. Posebna ni bila samo zato, ker je bila prva v tem šolskem letu, ampak je bila tudi prva izkušnja naših ”fazanov”, za katere je bila udeležba obvezna. Tokrat smo program in pogovor z našim gostom vodili dijaki 3. letnika Špela Došler in Manca Posilović ter 2. letnika Amadeja Švab, Niko Kučiš, Eva Zupanec in Oto Šolman. Za tehnično podporo je poskrbel Aleks Stančin.

Širša tema okrogle mize je bila inovatorstvo, podrobneje pa smo se dotaknili posameznega postopka inovinarja, ideje in izpeljave. Kaj več o tem nam je povedal naš gost, bivši dijak naše šole, Andraž Flis, znan po svoji inovaciji ”Sponella” – pokrovu za Nutelo s posebno funkcijo čiščenja noža. V samem uvodu smo z Andražem spregovorili o tem, kaj sploh inovacija je, kdo je inovator, kakšne so razlike med izumom in inovacijo, nato pa rekli nekaj več besed o njegovi Sponelli. Podrobneje nam je predstavil tudi platformo Kickstarter, s pomočjo katere je sam oglaševal in začel projekt.

Sledila so vprašanja in razmisleki. Andraž nas je opozoril na problem financiranja, saj je inovatorstvo sprva le stvar posameznika, njegovi so tudi vsi stroški, zavarovanja ipd. Šele s sodelovanjem podjetja, družbe ali drugega inovatorja pride do olajšanja poti uveljavitve. Gost se je strinjal z našo izhodiščno trditvijo, da se Slovenci kljub majhni državi uvrščamo v sam vrh, saj zastopamo 22. mesto od 140. v svetovnem poročilu, kljub temu pa naša država premalo prispeva k razvoju inovatorstva in patentiranju. Sam vidi rešitev za prihodnost v povezovanju Slovenije z ostalimi vodilnimi državami, kot je Nemčija, s katero že sam sodeluje.

Za konec so sledila še vprašanja udeležencev, med katerimi je bilo tudi nekaj zunanjih gostov. Tako smo ”prebili led” in naredili uvod v še eno šolsko leto, katerega bodo zagotovo zaznamovale tudi okrogle mize!

Manca Posilović, 3. a

Vabljeni k ogledu fotografij v galeriji.

Dostopnost