Buongiorno Italia! (ali: Naša maturantska ekskurzija 2023)

V ponedeljek, 28. avgusta, smo se dijaki zaključnih letnikov zbrali pred našo šolo in se polni energije odpravili na pot proti Italijanskemu mestu Rimini. Čeprav nam je energije zaradi zgodnjega odhoda hitro zmanjkalo, smo bili vseeno pripravljeni na vse, kar nas je čakalo.

Prvi postanek dneva je bil v mestecu Chioggia na zahodni točki beneške lagune, kjer smo se kljub slabšemu vremenu sprehodili po tlakovanih uličicah mesta, ki leži na petih otočkih. Po času za kosilo smo nadaljevali svojo pot proti Riminiju. Naš prihod v hotel nam je prinesel tudi lepše vreme, zato smo po nastanitvi hitro skočili na plažo in se podali v valove. Prvi dan ekskurzije smo zaključili z večernim obiskom kluba.

Drugi dan smo se odpravili v mestno državico San Marino, kjer smo se povzpeli po strmih uličicah mesta vse do vrha. Občudovali smo krasne razglede preko mestnega obzidja. Prosti čas smo preživeli z raziskovanjem trgovinic, ki so si sledile na vsakem koraku, in okušanjem italijanske kulinarike.

Tretji dan smo zaradi nekoliko slabšega vremena namenili ogledu starega mestnega jedra Riminija z ostanki iz časa Rimljanov. Po ogledu mesta smo se odpravili v zabaviščni park Italia in miniatura, ki podobno kot Minimudnus prikazuje  znamenitosti Italije in Evrope v pomanjšanem merilu. V parku smo se lahko s čolničkom popeljali po pomanjšanih Benetkah in si med vožnjo z vlakcem ogledali ptičjo perspektivo parka.

Četrti dan so nas čakala odprta vrata zabaviščnega parka Mirabilandia, kjer smo dan  preživeli na vodnem ali na malce bolj adrenalinskem delu, kjer so nas čakala različna doživetja. Ogledali smo si tudi »hot wheels« predstavo, ki nas je pustila odprtih ust. Park smo na koncu dneva zapustili utrujeni in s polnimi naročji plišastih igrač, ki smo jih zadeli na stojnicah.

Zadnji dan smo se že vsi utrujeni odpravili proti domu. Na poti smo se ustavili na dirkališču Imola, kjer smo si ogledali spomenik postavljen Ayrtonu Senni in bili priča hitrim avtomobilom na treningu. Za konec naše ekskurzije pa smo se še sprehodili po prelepem mestecu Ferarra, kjer smo si privoščili še kosilo.

Na poti domov v Slovenijo nas je spremljala glasba in dobra volja. V teh petih dnevih smo se ob obiskih italijanskih znamenitosti in zabaviščnih parkov, zabavnih igrah v ne ravno najbolj poletni opremi ter večernih zabavah v klubu Carnaby močno povezali in si nabrali veliko lepih spominov.

Julija Kocjan,  4. d

 

Dostopnost