Debaterji zmagali v oddaji Gymnasium!

Debaterji Šolskega centra Rogaška Slatina smo ponovno zastopali našo šolo. Tokrat smo sodelovali v oddaji Gymnasiu.eu, ki jo pripravlja 1. program Radia Slovenija in jo sofinancira Evropska unija. Gre za oddajo za mlade, kjer se vsak teden v sredo ob 8. uri zvečer mladi pogovarjajo o aktualnih temah. V sklopu oddaje poteka tudi tekmovanje, glavna nagrada pa je ekskurzija v Strasbourg.

Sodeluje 16 ekip, v prvem krogu pa smo se pomerili proti Gimnaziji Moste. Nasprotnice so se dobro pripravile, vendar je naša ekipa, ki smo jo sestavljali Zala Vipotnik, Lana Dragovan in Jaka Turk, prav tako vložila veliko časa in dela v priprave. O temi smo se temeljito pozanimali. To je bilo še posebej pomembno, saj smo govorili o razvoju medicine in zdravstvenih sistemih.

Na RTV-ju so nas veselo pričakali ob pol osmih in nas hitro peljali v studio. Ostalo nam je malo časa, da smo zaželeli srečo nasprotni ekipi, nato pa smo že bili v etru. Debata je minila kar prehitro in kot bi mignil, je bila ura že devet. Posneli smo še nekaj fotografij, nato pa se že odpravili proti domu. Sledilo je intenzivno glasovanje preko spletne strani in aplikacije, saj ti glasovi štejejo polovico točk, drugo polovico pa doda strokovna žirija. Rezultati so bili znani v sredo, 1. 2. 2017, en teden po radijski debati, izid v točkah pa je bil 5:1 za nas. To pomeni, da smo se uvrstili med najboljših 8 ekip in bomo zopet na radiu.

Zahvaljujemo se vsem, ki ste glasovali, hkrati pa vabimo tudi vse ostale, da nam ponovno namenite glas in nas poslušate marca, ko bomo spet debatirali v živo na Prvem programu Radia Slovenija.

Zala Vipotnik, 2. a

Posnetku oddaje lahko prisluhnete na tej povezavi.

gymnasium3

gymnasium4