Delavnica z mozaicistom Aljažem Vidrajzom

Na Šolskem centru Rogaška Slatina smo izvedli delavnico pod vodstvom mojstra mozaicista Aljaža Vidrajza. Dijaki 4. d programa tehnik steklarstva smo tako imeli priložnost spoznati mozaične tehnike in materiale.

V uvodu nam je mozaicist Aljaž Vidrajz predstavil steklo kot material, ki se ga uporablja pri izdelavi mozaika. V nadaljevanju nam je razložil, kaj mozaik je in njegovo zgodovino.
Mozaik je umetniško delo oz. podoba, sestavljena iz majhnih koščkov barvnega stekla, kamna, marmorja, opek, školjk ali drugih materialov. Pogosto se uporablja v dekorativni umetnosti ali pri oblikovanju notranjosti. Večina mozaikov je izdelana iz majhnih, ravnih, grobih kvadratnih kosov kamna ali stekla različnih barv. Mozaiki imajo dolgo, dragoceno in pomembno zgodovino.

Ko smo podrobno opredelili mozaik, nam je predstavil še tehnike, ki smo jih uporabili pri izdelavi našega izdelka. Delo je potekalo individualno, saj je lahko vsak svoje ideje nadgrajeval na svoji vazi, ki je bila nepravilnih oblik. Najprej smo si ogledali barvo naših vaz, nato smo zmešali lepilo in določili barvo, ki se je najbolj prilegala barvi naše vaze. Ko smo imeli lepilo narejeno, smo določili stran vaze, na kateri smo imeli namen izdelati mozaik, in vazo pritrdili na ravno podlago. Mozaik smo izdelovali z originalnim orodjem martellino, tagliolo in pinceto.

Ugotovili smo, da je mozaik najlepši, če je njegova površina neenakomerna, kar pomeni, da so eni delčki stekla nižje, drugi višje in lepo barvno usklajeni. Pri mozaiku moraš imeti smisel za barve, domišljijo in natančnost. Delavnica nam je bila vsem zelo všeč, tako zelo, da bi z veseljem še večkrat ustvarjali in nadgrajevali naše znanje na takšen način. Hvaležni smo naši učiteljici Zinki Kobula Kamenšek, da nam je izbrala metamorfozo, povsem drugačen pristop dela s steklom. To pomeni, da smo se dijaki v tej delavnici spoprijeli z izzivom od začetka do njegovega zaključka, torej od izdelave steklene forme pa do izdelave teser – mozaičnih delcev, ki smo jih s posebnim vezivom umestili na njihovo mesto. Rezultat našega dela je tako bila edinstvena tridimenzionalna skulptura, ki posega v polje umetnosti in se osvobaja svoje praktične naravnanosti.

Zahvaljujemo se gospodu Vidrajzu za vse predano znanje in čas, ki ga je preživel z nami.

Teja Kobula, 4. d

Dostopnost