Dijaka ŠCRS na UNESCO taboru

V ponedeljek, 23. 10. 2017, sva se z Dejanom Kovačičem udeležila 18. mednarodnega UNESCO tabora Premikamo meje v Pišecah. Spremljala naju je mentorica, profesorica Alenka Virant. Ker je leto 2017 mednarodno leto trajnostnega turizma, je bil temu primeren tudi naslov letošnjega tabora: POTI, RAZPOTJA, POTICE. Sodelovalo je 18 srednjih in osnovnih  šol iz različnih držav in tudi naša šola je bila del tega velikega multikulturnega dogodka.

Izvajale so se številne delavnice: koledar, vodna učna pot, mlinarstvo, spominki, embalaža, izdelava makete Pišec, potica, smerokazi, knjigobežnice, jezik ljubezni, novinarski tris, podjetništvo in video delavnice. Midva sva sodelovala pri izdelavi spominkov, embalaže za med ter vodni učni poti.

Dnevi so se začenjali s telovadbo, sledilo je delo v delavnicah, popoldnevi pa so minili v izvajanju različnih ekskurzij. Med drugim smo obiskali Brežice in Krško. Zanimiv je bil ogled Brežiškega gradu in Posavskega muzeja, kjer so me posebej navdihnile Viteške dvorane. V Krškem smo se sprehodili po parku, posvečenem našim protestantom, obiskali smo tudi Mencingerjevo hišo, zaključili pa z ogledom Pleteršnikove domačije. Prav tako smo imeli ogled razstave From Sent with Love iz gimnazije Bolyai iz Sente ter otvoritev mlina v Pišecah. Ob koncu smo se vsi preselili pod pišečki kozolec, kjer smo se medsebojno družili.

Zadnji dan, v petek, je bila zaključna predstavitev vseh delavnic in zaključek Unesco tabora. Na taboru sem zelo uživala, spoznala sem veliko novih ljudi in izvedela veliko novega.

Klara Dernikovič, 1. c

Fotografije z otvoritve si lahko ogledate v galeriji OŠ Pišece na tej povezavi, več o poteku tabora in fotografije posameznih dni pa na tej povezavi.

Dostopnost