Drugič Skupaj s Prvo

V četrtek, 10. marca 2016, smo v okviru projekta dijaške izmenjave »Skupaj s Prvo« na šoli gostili 33 dijakov 2. letnika Prve gimnazije Maribor. V vlogi gostiteljev smo se odlično znašli. Obiskovalcem smo v kratkem kulturnem programu predstavili našo šolo, predvsem pa delo, ustvarjalnost in talente dijakov drugega letnika. Nagovorila nas je tudi ravnateljica, gospa Dubravka Berc Prah, ki je poudarila, da je namen izmenjave predvsem spoznavanje in druženje mladih. Sprehodili smo se skozi Rogaško Slatino in se prav vsi preizkusili tudi kot turistični vodniki. V Aninem dvoru smo naš kraj in njegove značilnosti odkrivali tudi skozi predstavitveni film. Nato pa smo si ogledali vse stalne muzejske zbirke Aninega dvora, med katerimi nas je najbolj prevzela sproščujoča vodna zbirka, kjer je nastalo kar nekaj selfijev.

Prosti čas smo izkoristili za neformalno druženje z obiskovalci. Po skupnem kosilu smo nadaljevali z delom v delavnicah. V steklarski delavnici smo si izdelali prisrčna ogledalca, ki smo jih oblikovali z barvnimi koščki stekla. Preizkusili smo se lahko tudi v ustvarjanju nad odprtim plamenom in opazovali, kako pod rokami steklarskega mojstra nastajajo drobne steklene mojstrovine. V fizikalni delavnici odkrivali, kaj so hidrogeli in kako jih lahko uporabljamo. V angleški delavnici »Do you know« smo preizkusili svojo splošno razgledanost ter znanja z različnih področij, najuspešnejša ekipa pa je bila tudi nagrajena. Zadnja delavnica »Naravno je zdravo« je potekala v kemijskem laboratoriju, kjer smo si dijaki izdelali ognjičevo mazilo.

Srečanje smo zaključili s stand up nastopom komika Aleša Novaka in skupinskim fotografiranjem. Sproščene prijateljske vezi so se med nami spletle že med prvim srečanjem v Mariboru, med našim ponovnim srečanjem pa smo jih še utrdili. Preživeli smo zares prijeten dan in z nami je sodelovalo celo vreme, saj nas je ves dan spremljalo spomladansko sonce. Zahvaljujemo se vsem, ki so nam druženje omogočili in pomagali pri izpeljavi, hkrati pa upamo, da bo ta dijaška izmenjava postala tradicionalna.

Tomaž Zorin

Vabljeni k ogledu fotografij v galeriji.

Dostopnost