Družbena angažiranost novinarja

V sredo, 22. 3. 2017, je v prostorih Šolskega centra Rogaška Slatina potekala letošnja zadnja okrogla miza v sklopu projekta Kako preprosto je reči: Ne vem. Družbo sta nam delala gosta – novinar, direktor in glavni urednik Bistriške panorame, Bojan Sinič, ter novinar, dopisnik RTV SLO za Radio Slovenija in Val 202, Danijel Poslek. Pogovor so vodili dijaki Viktorija Bosnar, Lori Šramel Čebular, Blaž Jančič, Jaka Turk in Manca Posilović.

Pogovor je tekel o družbeni angažiranosti poklicnega novinarja. Za začetek smo povedali nekaj o splošni vlogi novinarja, saj vemo, da novinar ne predstavlja samo osebe, ki sporoča novice, ampak ima tudi širšo družbeno vlogo. Zastavilo se je vprašanje, ali novinar sploh sme biti glas ljudstva, na katerega sta naša sogovorca pritrdilno odgovorila. Pri tem sta izpostavila pomembnost distance do te opredelitve, torej pomembnost ločitve dela od zasebnega življenja, saj se novinar kot oseba pogosto znajde v situaciji, ko mora biti objektiven, čeprav to ne sovpada z njegovim osebnim mnenjem. Pri tem je gospod Poslek iz lastnih izkušenj povedal, kako težko je pravzaprav pisati o kraju, v katerem živiš, saj sam na stvari gledaš bistveno drugače, prav tako pa poznaš to okolje in seveda bralce. V nadaljevanju sta gosta spregovorila o vlogi sloga pisanja oziroma vrste besedil, skozi katere lahko novinar kot posameznik izpostavi različno problematiko. Nekaj besed je teklo tudi o dobrodelnosti. Oba sogovorca sta se strinjala, da dobrodelnosti ni obveznost novinarskega poklica, temveč plemenito dejanje, ki človeka notranje obogati. Tu smo na svoj račun prišli vsi oboževalci najuspešnejšega slovenskega motokrosista Tima Gajserja, saj je naš gost Bojan Sinič na kratko spregovoril o dobrodelni prireditvi ,,Tečem, da pomagam”, na kateri je sodeloval tudi on.

Za krajši premor pogovora sta z glasbeno točko poskrbela naša dijaka Zala Vipotnik in Luka Turk. Tako smo skupaj prijetno preživeli našo popoldansko uro, hkrati pa kompetentno in strokovno spregovorili o aktualnih temah.

Manca Posilović, 2. a

Vabljeni k ogledu fotografij v galeriji.

Dostopnost