Dvodnevna ekskurzija v Italijo

Dijaki prvega letnika programov tehnik optik, tehnik steklarstva in steklar smo se v ponedeljek, 6. maja, odpravili na dvodnevno ekskurzijo v Italijo. Po bolj ali manj naspani noči smo se dijaki v spremstvu profesorjev in vodiča z avtobusom in s potrebščinami za eno nočitev odpeljali izpred Šolskega centra Rogaška Slatina. Po petih urah vožnje in nekaj počitkih smo z avtobusa stopili na italijanska tla Verone, mesta Romea in Julije. Tam nam je vodič, gospod Rudi Petrej, povedal malce zgodovine, nato pa smo si ogledali areno, Dantejev spomenik, grobnico družine Scaglieri in Julijino dvorišče ter hišo. Imeli smo tudi nekaj prostega časa za samostojno raziskovanje mesta. Predlagam, da se ustavite v slaščičarni Captain Candy.

Po dolgem dnevu smo se pripeljali v obmorsko mesto Lido di Jesolo, kjer smo nočili, večerjali in zajtrkovali v hotelu Antille. Po zajtrku smo ob osmi uri z avtobusom odbrzeli proti lokaciji, na kateri smo se vkrcali na manjšo ladjico, ki nas je odpeljala na prvi otok Burano, znan po barvnih hišah in čipkah. Naslednja destinacija je bil otok Murano, na katerem nam je bilo predstavljeno profesionalno delo tamkajšnjih steklarjev. Po ogledu nastajanja vaze in steklenega konja smo si ogledali trgovino. Bila je polna čudežev. Tretja in zadnja postaja so bile Benetke (italijansko Venezia). Gospod Rudi nam je pokazal Doževo palačo, Novi zapor, spomenik Napoleona Bonaparteja in Markov trg ter nam razložil poimenovanja: Markov trg po novem svetniku, Most vzdihljajev po vzdihih zapornikov, ki so bili obsojeni, Doževo palačo po besedi dož, vladarskemu nazivu v Benetkah. Beseda izhaja iz latinskega poimenovanja dux, kar pomeni vojvoda.

Počasi je prihajal čas za odhod. Vrnili smo se na lokacijo, kjer nas je ladja prvič vzela na krov, in pohiteli proti domovini. Ustavili smo se na poznem kosilu in se nekaj čez enaindvajseto uro vrnili pred šolo. Hvaležni smo profesorjem, vodiču, vozniku in vsem ljudem, ki so nam omogočili čudovit izlet in nepozabno izkušnjo.

Vid Gramc, 1. d

Dostopnost