Ekipa Pegaz na državnem debatnem turnirju v Celju

Če omenjamo imena, kot so Nelson Mandela, George W. Bush, Margaret Thatcher, Bruce Springsteen, Nikita Pongračič, Ana Šket in Zala Vipotnik, takoj postane jasno, da govorimo o članih elitne skupine, imenovane debatni klub.

Ekipa Pegaz, ki jo tvorijo Nikita, Ana ter Zala, je skupaj z opazovalcem Svenom Hunskim 26. 1. 2019 zastopala barve Šolskega centra Rogaška Slatina na državnem debatnem turnirju na Gimnaziji Celje Center. Na turnirju je sodelovalo 40 srednješolskih ekip iz celotne države, ki jih je sestavljalo 120 debaterk in debaterjev iz 14 srednjih šol.

Vodilna debata tokratnega turnirja je bila: »Vlade držav z velikim številom migrantov bi morale spodbujati nastanek etnično homogenih predelov ali naselij (kot je Sodertalje na Švedskem).« Hkrati pa so se tekmovalci v enem krogu preizkusili še v tako imenovani impromptu debati, kjer je tema znana šele eno uro pred samim začetkom tekmovanja, debatiralo pa se je o prepovedi tekmovalnih resničnostnih oddaj.

Debatni klub je na ŠCRS po premoru znova zaživel šele z letošnjim letom, za debaterje pa je bila to prva debata na državni ravni. Dekletom iz ekipe Pegaz to ni predstavljalo večjih ovir, saj so v slovenskem delu turnirja, če povzamemo besede dr. Andreja Stareta, ‘kakor vihar’ zasedle deveto mesto. Tukaj velja omeniti, da ni pomembna samo njihova odlična uvrstitev med najboljšimi ekipami Slovenije, pač pa tudi njihovo poglobljeno poznavanje aktualne problematike, ki v veliki meri že in bo tudi v prihodnje krojilo razvoj globalne politike.

Če koga od dijakov srbi jezik, ima svoje mnenje in bi želel, da se ga sliši, se nam naj pridruži v debatnem klubu na ŠCRS!

Mentor: Jože Vajdič, prof.

Dostopnost