Ekskurzija na Irsko

V četrtek, 30. maja, smo se v zgodnjih jutranjih urah dijaki Šolskega centra Rogaška Slatina odpravili na popotovanje po mogočni zeleni deželi Irski. Iz Bratislave smo po treh urah leta prispeli na Irsko. Prvi dan smo se preizkušali v Gaelic games in tako spoznali športno kulturo Ircev. Zvečer smo se sprehodili po Dublinu in imeli prosto za večerjo. V večernih urah smo se vrnili v Abrahams Hostel, kjer smo prebivali.

Ko nas je drugo jutro prebudilo lepo sončno vreme, smo se polni energije odpravili v mesto Galway, eno izmed najlepših in živahnih mest pravljičnega otoka. Tukaj smo se sprehodili skozi Eyre trg, šli do Španskega oboka, kjer smo ob atlantskem oceanu zaključili ogled mesta. Popotovanje smo nadaljevali z vožnjo po Divji atlantski cesti in po kraški pokrajini Burren, mimo pristaniške vasice Doolin, vse do mogočnih Moherskih klifov, ki padajo več kot 200 metrov strmo v morje.

Tretji dan potovanja po Irski smo po zajtrku začeli z raziskovanjem Dublina na čisto drugačen, vikinški način. Odpravili smo se namreč na Viking Splash. Čas je hitro minil in že smo bili na odhodnem mestu, od koder smo nadaljevali do narodnega muzeja – arheologija, kasneje smo se odpravili še do Trinity Collega. Pot po dublinskih ulicah nas je vodila do spomenika svetovno znane Molly Malone. Po ogledu kipa smo imeli čas za kosilo. Čar nakupovanja in uličnih umetnikov smo lahko začutili na Grafton Streetu. Ustavil smo se tudi v samem srcu Dublina, na gradu, ki je danes sedež irske vlade.

Zadnji dan na Irskem smo se po zajtrku odpravili do svetovno znane pivovarne Guinness in se na poti ustavili še pri destilarni viskija Jameson. V Guinnessu smo v moderno urejenem muzeju spoznali, kako nastane pivo – vse od posameznih sestavin do postopka, kako pravilno natočiti popoln kozarec piva. Praznih želodčkov smo čas namenili individualnemu kosilu na Grafton streetu. Kasneje smo obiskali še National Gallery of Ireland in se na poti do hostla ustavili pri cerkvi svetega Kristjana. Sledil je le še avtobusni prevoz do letališča in nato vzlet proti Budimpešti. V Rogaško Slatino smo se vrnili polni novih vtisov. Potovanje na Irsko je bilo čudovito, vendar je doma še vedno najlepše.

Amanda Amon in Ana Zorin, 1. a

[Not a valid template]
Dostopnost