Ekskurzija v Idrijo

V četrtek, 27. 5. 2021, smo se dijaki 2. letnika odpravili na ekskurzijo v Idrijo. Vožnja je bila kar dolga, vendar je v dobri družbi hitro minila.

Ko smo prispeli, smo se razdelili v tri skupine. Naša skupina je najprej odšla v Mestni muzej Idrija na gradu Gewerkenegg. Tam nam je vodička predstavila zgodovino Idrije in rudnika. Videli smo razne kamnine, tudi živo srebro, stare rudniške tramove in pripomočke, uporabljene v 1. in 2. svetovni vojni.

Po ogledu smo se odpravili na kosilo. Jedli smo tradicionalno idrijsko jed – idrijske žlikrofe. Nekaterim so bili všeč, nekaterim pa ne.

Po kosilu smo šli na ogled razstave “Zapisano v kamninah”. Tam smo se podučili o nastanku zemlje, idrijskih rastlinah in živalih. Zanimivo je bilo, da so v Idriji našli tudi stopinje dinozavra, ki jih imajo shranjene in smo jih lahko videli.

Za konec smo se odpravili še v Antonijev rov. Pred odhodom v rudnik smo si ogledali kratek uvodni video, nato pa smo dobili čelade in se podali v podzemlje. Bilo je precej mokro in tudi spolzko, največje težave pa so imeli učenci višje rasti, saj so morali večino časa v rudniku hoditi s sklonjeno glavo.

Ekskurzija je bila poučna in zanimiva, hkrati pa tudi naporna. Upamo, da bomo imeli še več takšnih zanimivih ekskurzij.

Nina Klemenčič, 2. a

Dostopnost