Ekskurzija v Kranj

6. junija 2023 smo se dijaki 1. c odpravili na ogled tovarne ALCOM v Kranj, kjer nas je ob prihodu sprejel direktor podjetja g. Dejan Aljančič. Razkazal in obrazložil nam je celoten proces izdelave optičnih stekel. Družinsko podjetje s 30-letnimi izkušnjami se ukvarja z razvojem in proizvodnjo kakovostnih korekcijskih stekel različnih ukrivljenosti, športnih dioptrijskih očal, specialnih dioptrijskih očala za kolesarje, smučarje … Na površino stekla nanašajo različne nanose, ki omogočajo večjo prehodnost svetlobe, omogočajo daljšo življenjsko dobo steklu, lažje čiščenje ter stekla se manj rosijo ob spremembi temperature. V oddelku za izdelavo očal pa izdelujejo tudi kompletna očala za različna optična podjetja. Podjetje Alcom je tudi dobavitelj aparatov in instrumentov za opreme optike, prav tako aparate servisirajo.

Po naročilu stekel se izvaja izdelava/obdelava stekel po naslednjem postopku: na steklu najprej zaščitijo površino in namestijo držalo, grobo obdelajo površino stekla, steklo obdelajo na zahtevano ukrivljenost, potrebno za lomnost stekla, površino temeljito obdelajo s poliranjem, med delovnimi postopki se izvaja medpostopkovna kontrola, po končni kontroli se steklo odpremi k naročniku.

Ob končanem ogledu so nas pogostili z pijačo in keksi. Nazadnje smo si izmenjali darila. Podarili so nam priročno steklenico z njihovim logotipom ALCOM, ki je izpeljanka iz njihovega priimka.

Po končanem ogledu podjetja smo nadaljevali z ekskurzijo, ki je temeljila na kulturnem spoznavanju Kranja. Kranj je prestolnica slovenskih Alp in zaradi Franceta Prešerna velja za kulturno srce Slovenije. Posebnost mesta je rečni kanjon v samem mestnem jedru. Ogledali smo si cerkev Sv. Kancijana, ki je zgrajena v začetkih 15. stoletja, Prešernov gaj, ki je park v lasti Mestne občine Kranj in v katerem je grob Franceta Prešerna, Muzej Prešernove hiše (tu je bival France Prešeren v letih od 1846 do 1849, Prešernovo gledališče, pred katerim je spomenik dr. Francetu Prešernu, ter sotočje rek Kokre in Save, ki daje mestnemu jedru edinstven pečat.

Ekskurzija je bila zelo poučna na področju, ki ga bomo potrebovali v svoji stroki, in na kulturnem področju.

Christina Pogelšek, 1. c

Dostopnost