Ekskurzija v München

V petek, 15. januarja, smo se dijaki drugega in tretjega letnika programa tehnik optik v spremstvu profesorjev Andreje Novak in Andreja Hartmana zgodaj zjutraj napotili na ekskurzijo v München.

Vožnja čez mejni prehod Šentilj mimo Gradca, Lienza in Schladminga nas je hitro pripeljala do prvega cilja Hallein, kjer leži rudnik soli. Oblečeni v pajace smo se z vlakcem popeljali globoko v rudnik. Ob vodenju v slovenščini smo z budnim očesom opazovali svet okrog nas. Na projekciji smo si ogledali, kako je ogromen prostor napolnjevala voda, kasneje, ko so jo izčrpali, pa so ostali kristalčki soli. Spustili smo se po lesenih drčah in se z ladjico zapeljali čez jezero v nekaj sto metrov globokem podzemnem svetu. Lahko smo si ogledali tudi mogočen stroj, s katerim so kopali v rudniku. Malo pogumnejši so lahko tudi okusili, kako slana je bila voda.

V nadaljevanju smo imeli organiziran ogled mesta Salzburg. Od zunaj smo si ogledali prvo tamkajšnjo pekarno, baročno stolnico, se sprehodili po starem mestnem jedru in videli Mozartovo rojstno hišo. Tukaj smo imeli nekaj prostega časa, da smo se malce okrepčali ali si kupili prave Mozartove kroglice.

V soboto je sledil ogled optičnega sejma v Münchnu. To je bil glavni cilj naše tridnevne ekskurzije. Imeli smo veliko časa, da smo si ogledali štiri velike hale, kjer je potekal sejem. Na njem smo videli ogromno korekcijskih in sončnih okvirjev, kontaktnih leč in najnovejših strojev, ki se uporabljajo v optiki. V prostorih je mrgolelo podjetnikov, ki so zase želeli nakupiti kvalitetne izdelke. Nekateri dijaki so se po ogledu vrnili s polnimi rokami vrečk, ki smo jih lahko dobili pri različnih proizvajalcih.

V popoldanskih urah smo se zapeljali do Allianz Arene, kjer smo imeli voden ogled. Zagotovo je to bila atrakcija za fante, čeprav moram reči, da tudi nam dekletom ni bilo tako slabo. Ta ogromna arena lahko sprejme 75 000 ljudi in nekateri čakajo tudi več kot 23 let, da lahko zakupijo nekaj boljših mest za obdobje 5 let. Ima ogromne čudovite garderobe za obe ekipi ki domujeta tukaj, to sta FC Bayern in 1860 München, garderobe za druge igralce, kopalnice, telovadnice in mnogo drugih prostorov.Vsak večer areno osvetlijo za 3 ure v barvi rdeče, modre ali bele, z elektriko pa jo napaja tudi ogromna vetrnica, ki se nahaja v bližini.

Zadnji dan našega druženja smo se z avtobusom odpeljali do Kimskega jezera, ki je tako veliko, da mu prebivalci pravijo kar morje. Z ladjico smo se odpeljali do gospodovega otoka, kjer stoji veličasten, čeprav nedokončan grad Ludvika II., ki je kopija slovitega Versailessa. Sobane gradu so krasno opremljene in odsevajo vso svojo veličino. Krasi jih veliko slik in čudoviti lestenci, v mnogih so ogledala, oči slepijo s svojo pozlačenostjo. Ludvik drugi je bil nedvomno zelo pameten, kljub temu, da je skoraj obubožal celotno kraljestvo – med drugim je izumil mehanizem za ‘mizico pogrni se’, ki so jo spustili v nižje prostore, jo naložili s hrano in jo nato spet dvignili.

Po ogledu gradu smo imeli še možnost vstopa v muzej, kjer so bili razstavljeni različni predmeti iz tamkajšnjega časa, ogledali smo si tudi kuhinjo.

Z vmesnimi postanki smo se v Rogaško Slatino vrnili do devete ure zvečer.

Zagotovo smo od ekskurzije odnesli veliko spominov, novega znanja in pa predvsem lepih doživetij. Najlepša hvala pa profesorjema, ki sta z nami zdržala tri dni – tako, da se priporočamo še vnaprej.

Vabljeni k ogledu fotografij v galeriji.

Dostopnost