Ekskurzija v Strasbourg

V ponedeljek, 12. 2. 2018, smo se v zgodnjih jutranjih urah skupaj s profesoricami Alenko Virant, Matejo Jagodič in Klavdijo Zver odpravili na ekskurzijo v Strasbourg. Po dolgi vožnji smo se ustavili v Münchnu, kjer smo si ogledali Alians Areno. Na stadionu je vsaka skupina zakričala, da smo lahko slišali akustiko. Ogledali smo si tudi v slačilnice. Povzpeli smo se lahko na Olimpijski stolp, vendar zaradi megle razgled ni bil najboljši. Pot smo nadaljevali v Francijo, natančneje v mesto Colmar. Pred večerjo, ki smo jo pojedli v bližnji restavraciji, smo se namestili v hotel.

Drugi dan po zajtrku nas je pot vodila v Strasbourg. Pred vstopom v Evropski parlament smo morali skozi varnostne naprave. V parlamentu nas je pričakal gospod Janez, ki nam je na kratko predstavil zgodovino in delovanje Evropske unije. Nato je prišel dr. Milan Zver, ki je z veseljem odgovoril na vsa naša vprašanja. Po pogovoru smo si ogledali zborovanje poslancev, med katerimi je bil tudi hrvaški premier Andrej Plenković. Njegov govor se je seveda nanašal tudi na Piranski zaliv.

Med vožnjo z avtobusom do centra mesta smo si ogledali Svet Evrope ter Evropsko sodišče za človekove pravice. V starem mestnem jedru smo si ogledali katedralo Notre Dame iz obdobja gotike, ki je poznana po čudovitem vitraju. Ob 16. uri smo se vkrcali na ladjico, ki nas je popeljala po reki Ill. Preko slušalk smo slišali veliko o zgodovini mesta in o stavbah na splošno. Po vožnji smo imeli čas, da smo lahko še sami raziskovali mesto. Nato pa smo morali z avtobusom nazaj v Colmar, kjer nas je čakala večerja, tudi tokrat tradicionalna francoska.

Zadnji dan smo se ustavili v Ulmu, kjer smo si najprej pogledali najvišjo cerkev na svetu. Tam smo premagali kar 768 stopnic, da smo videli razgled, a tudi ta ni bil tako zelo lep, ker je bilo mesto zavito v meglo. Skupaj smo se odpravili še do spominske plošče Albertu Einsteinu, postavljene na mestu, kjer je včasih stala njegova hiša. Imeli smo malo prostega časa, da smo se okrepčali in se podali v kakšno trgovino. Na poti proti domu smo se ponovno ustavili v Münchnu, kjer smo izbirali med ogledom BMW salona in BMW muzeja. Večino je bolj zanimal BMW salon, v katerem smo videli nove znamke nemškega proizvajalca avtomobilov. Seveda smo se pri vseh avtih in motorjih tudi slikali. Čakala nas je še dolga pot proti Sloveniji. S čudovitima šoferjema smo v četrtek ob dveh zjutraj varno prispeli v Rogaško Slatino. Ekskurzija je bila zelo poučna, pa tudi naporna, saj smo v treh dneh prevozili kar štiri države, Slovenijo, Avstrijo, Nemčijo in Francijo.

Anja Šket in Anja Šumlak, 3. b

Vabljeni k ogledu fotografij v galeriji.

Dostopnost