Ekskurzija v Strasbourg

V ponedeljek, 13. 3. 2017, smo se odpravili na ekskurzijo v Strasbourg. Poln avtobus izbranih dijakov so spremljale naše profesorice Alenka Virant, Josipa Hrepevnik in Nataša Pogorevc Tarkuš. Izpred šole smo se odpeljali že ob tretji uri zjutraj in prispeli pred Allianz Areno ob 10.30. Točno ob 11.00 nas je čakal voden ogled stadiona in okolice nogometnega kluba FC Bayern. Odšli smo na tribune, zavpili, da smo zaslišali akustiko in nato pokukali še v slačilnice. Ogledu je sledil »šoping« v klubski trgovini.

Sledil je ogled BMW salona v Münchnu. Pogled na nove znamke prestižnega nemškega proizvajalca avtomobilov in motorjev nas ni ravno pustil ravnodušne. Znotraj salona smo se udeležili tudi delavnic in se seveda pri vseh »modelčkih« tudi slikali. Sledila je popoldanska vožnja čez Bavarsko proti zahodu do Karlsruha. Čakala nas je topla večerja, nato pa kratek sprehod in ogled mesta, ki se ponaša s čudovito baročno palačo, znano pa je tudi po tem, da je eno najtoplejših mest v Nemčiji. Po vrnitvi z ogleda smo se zavili v rjuhe in zaspali.

Drugi dan smo se iz hostla v Karlsruheu odpravili proti našemu cilju v Strasbourg. Tam smo si namreč nameravali ogledati evropski parlament in se sestati z našo poslanko, gospo Tanjo Fajon. Ko smo prispeli v parlament, smo bili kar osupli, saj je zelo velik in lepo zgrajen. Pred vstopom smo morali čez razne detektorje. V Franciji poostreni nadzori žal niso nič nenavadnega. Ob vstopu nas je pričakala ga. Urška Dolinšek in nam na kratko prestavila delovanje Evropske unije. Prispela je tudi gospa Fajon, za katero smo imeli pripravljenih kar nekaj vprašanj. Ker nismo imeli veliko časa, je vseh stvari nismo mogli izprašati, vseeno pa smo bili zadovoljni z njenimi odgovori. Pogovoru je sledil obisk zborovanja skoraj 800 poslancev, na katerem je bilo kar precej zanimivo, saj je vsak poslanec govoril v svojem materinem jeziku. V sklopu evropskih inštitucij smo se sprehodili tudi do Sveta Evrope ter Evropskega sodišča za človekove pravice. Sledil je obisk starega mestnega jedra Strasbourga. Ogledali smo si prečudovito katedralo Notre Dame iz obdobja gotike in se po želji tudi povzpeli nanjo. Na vrhu nas je čakal prečudovit pogled čez celotno mesto. Sledila je vožnja z ladjico po reki Ill okoli mestnega jedra. Preko slušalk v ladjici smo slišali veliko zanimivih stvari o mestu, ki je v pod Unescovo zaščito. Sprehodili smo se skozi Petit France in Kleberjev trg. V prostem času pa smo si privoščili tudi kakšno francosko dobroto. Ko je sonce počasi že začelo zahajati, smo se napotili nazaj v hostel.

Zadnji dan smo se odpravili v Ulm. Tam smo najprej premagali 770 stopnic in se povzpeli na najvišjo cerkev na svetu. Visoka je kar 161,53 metra. Nato smo si ogledali ribiško četrt na rečici Blau, kjer se nahaja tudi znamenita poševna hiša, najstarejši hotel Krone ter stolp mesarjev. Sprehodili smo se tudi ob Donavi. Za konec smo si ogledali še spomenik, ki stoji na mestu, kjer je včasih stala Einsteinova hiša. Med prostim časom se nas je večina odpravila na pečene piščance in po nakupih. Naša pot pa se še ni končala. Med povratkom domov je sledil še vzpon na Olimpijski stolp v Münchnu iz leta 1972. Vidna je bila tudi žalostna zgodba 11 umorjenih športnikov. Najbolj navdušeni avtomobilisti pa smo si ogledali tudi BMW-jev muzej. Nato smo se odpravili proti domu, kamor smo prispeli ob enih zjutraj.

Niko Kučiš in Oto Šolman, 1. b

Vabljeni k ogledu fotografij v galeriji.

Dostopnost