Ekskurzija ‘zgodovinskih maturantov’ v Ljubljano – Slovenci v 20. stoletju

V četrtek, 16. 9. 2021, smo se nekateri dijaki 4. a pod okriljem izbirnega predmeta zgodovina odpravili na ekskurzijo v Ljubljano z namenom, da poglobimo naše znanje o Slovencih v 20. stoletju in na koncu spišemo še poročilo za maturitetni izpit na to temo.

Naša prva točka ogleda je bil Muzej novejše zgodovine Slovenije. Tukaj smo skozi sprehod po sobah, opremljenih z zgodovinskimi viri, izvedeli vse o 1. in 2. svetovni vojni, o času po nemirih, demokratizaciji in osamosvojitvi Slovenije ter na koncu še nekaj o letu 2004, ki je za Slovenijo imelo velik pomen zaradi njene pridružitve EU. Našo ekskurzijo smo nadaljevali po centru mesta vse do zahodnega obzidja Emone. Tam smo spoznali nekaj osnovnih značilnosti o tlorisu Emone, zgodovini Rimljanov na slovenskih tleh in o samem koncu Emone z letom 452 n. št., ko so na to ozemlje vdrli Huni. Vredno je omeniti, da smo se sprehodili tudi preko Kongresnega trga, ki je dobil svoje ime po veličastnem Ljubljanskem kongresu v letu 1821. Danes tukaj ne primanjkuje žive glasbe. Na tej točki smo imeli daljšo pavzo, da smo se lahko polni energije odpravili na našo zadnjo destinacijo.

Za na konec nam je ostal samo še Ljubljanski grad, ki je predstavljal pomembno obrambo pred turškimi vpadi v 15. stoletju. Da je naše popotovanje po ‘časovnem traku’ na gradu hitreje minilo, so poskrbeli zaposleni z igro vitezov, cesarjev, ujetnikov itd. S slednjo so nam na zanimiv način predstavili legende in mite, ki se držijo Ljubljanskega gradu vse od njegovega začetka, ko so tukaj bivali še Rimljani, pa do danes. Koliko od teh legend je resničnih, ne vemo, vemo pa, da smo s te ekskurzije odnesli veliko za nas pomembnih informacij, za katere se zahvaljujemo celotni ekipi vodičev. 

Amanda Amon, 4. a

Foto: Zoja Krklec, 4. a

Dostopnost