Erasmus+: Dijaki steklarskih programov na praksi v Budimpešti – posodobljeno

Osem dijakov zaključnih letnikov programov steklar vajenec in tehnik steklarstva se nas je v nedeljo, 26. septembra 2021, odpravilo na tritedensko praktično usposabljanje v Budimpešto. Prestolnica Madžarske nas je sprejela v sončnem, skoraj poletnem popoldnevu, ki smo ga izkoristili za spoznavanje mesta. Nastanjeni smo v mestnem središču, blizu Bazilike svetega Štefana, kar nam omogoča dobro prometno povezavo do steklarskega podjetja in tudi glavnih znamenitosti.

V ponedeljek smo prvič obiskali podjetje Rákosy Glass, v katerem so nas zaposleni zelo lepo sprejeli. Navdušeni smo bili nad ogromnimi napravami, s katerimi z najnovejšimi tehnološkimi postopki obdelujejo steklo na različne načine, ga preoblikujejo, režejo ali upogibajo. Steklarna ima več kot 40-letno zgodovino in zaposluje skoraj 200 ljudi, njeni produkti (večinoma gre za stavbno steklarstvo) pa so znani širom Madžarske in tudi v tujini. Vodilni so nas popeljali po vseh sektorjih podjetja in nam predstavili načrt prakse za vsakega posameznika. Prva dva tedna bomo krožili po vseh enotah podjetja, zadnji teden pa si bomo lahko izbrali področje, na katerem bomo delali do konca prakse. Ker je bil prvi dan namenjen le predstavitvi dela in srečanju z mentorji, smo popoldne obiskali še Budimski grad; ta nas je navdušil s svojo veličino in čudovitim razgledom na mesto.

V torek se je začela naša praksa; mentorji so nam pokazali, na koliko različnih načinov obdelujejo steklo in čemu so njihovi produkti namenjeni. Tudi sami smo že poskusili različne načine obdelave stekla in spoznali, kako delujejo mogočni stroji, s katerimi obdelujejo steklene plošče. Ob koncu tretjega dne lahko rečemo, da smo s prakso in bivanjem v Budimpešti zelo zadovoljni; spoznali bomo področje steklarstva, ki nam do zdaj ni bilo poznano, ob tem pa bomo izboljševali svoje znanje angleščine in si ob prostih dnevih privoščili ogled naravnih in kulturnih znamenitosti Budimpešte.

OB ZAKLJUČKU PRAKTIČNEGA IZOBRAŽEVANJA V BUDIMPEŠTI

V četrtek, 14. 10. 2021, smo dijaki zaključnih letnikov programov tehnik steklarstva in steklar končali s tritedenskim praktičnim usposabljanjem v steklarni Rákosy Glass. Ob koncu zadnjega dne so v podjetju pripravili podelitev certifikatov o opravljenem delu, v spomin na delodajalca pa so nam na steklo natisnili skupinsko fotografijo ter podarili majico z logotipom steklarne. Ob zaključku nas je razveselila tudi povratna informacija mentorja ter vodstva steklarne Rákosy Glass, ki so bili z našim delom zadovoljni ter so izrazili željo po sodelovanju v prihodnje.

Praktično usposabljanje tako zapuščamo s pozitivnimi vtisi, neprecenljivimi izkušnjami ter znanjem o strojni obdelavi stekla, ki se precej razlikuje od tehnik, ki jih uporabljamo v Steklarni Rogaška ter pri praktičnem pouku v šoli.

Naše potovanje v Budimpešto smo v petek popestrili s turističnim ogledom Margaretinega otoka, ki se nahaja na sredini reke Donave ter je z Budimom in Pešto povezan z Margaretinim mostom. Svoje raziskovanje mesta smo zaključili s sprehodom čez most svobode in obiskom centralne tržnice Központi Vásárcsarnok, kjer smo nakupili še zadnje spominke.

Zvečer se nam je pri večerji pridružila koordinatorica Erasmus+ projekta, ga. Kinga, s katero smo podelili svoje vtise in doživetja Budimpešte.

Bilo je lepo in poučno, pa vendar komaj čakamo, da se po dolgem času spet vrnemo domov.

Dijaki 3. e in 4. d

Dostopnost