Erasmus+: praksa v irski steklarni Waterford Crystal

Dijakinje Aja, Marija in Tanja iz programa steklar smo od nedelje na Irskem. V tukajšnji steklarni opravljamo tritedensko prakso. Živimo v čudoviti hišici v kraju Tramore, na prakso se vozimo z nadstropnim avtobusom, spoznavamo mesto Waterford in širšo okolico.

Prvi dan smo po zelo dolgem potovanju spoznale, da je podnebje tukaj zelo drugačno, kot v Sloveniji. Vseeno smo se dotaknile Atlantika, odkrile, kje je trgovina, avtobusna postaja …

V ponedeljek smo spoznale tovarno, kjer bomo opravljale prakso. Vsi so zelo prijazni, zelo veliko jim pomenijo medsebojni odnosi. Po uvodnem spoznavanju smo opravile tudi prve ure prakse. Popoldne smo namenile iskanju toplih zimskih kap in jaken, da lahko pohajkujemo po mestu in okolici. Waterford nas je presenetil z gostoljubnostjo vseh, ki jih srečujemo, ter S čudovitimi grafiti na hišah.

V torek smo po praksi odšle na izlet v Kilkenny, kjer smo po ogledu grajskega parka in mesta ter nakupu prvih spominkov s profesorico odšle v čisto pravi irski pub na kavo (brez dodatkov). Spoznale smo tudi njihov nacionalni šport Hurling (gelsko iománaíocht ali iomáint). Odkrile smo, da so tukaj napisi v dveh jezikih. Vedno najprej v gelščini in šele nato v angleščini. Angleščina nam gre vsak dan bolje, gelščino še ne znamo.

Sreda popoldne je bila namenjena predvsem počitku, saj je ponovno močno deževalo in pihalo. Profesorica je obljubila peko palačink. Četrtek pa je bil namenjen spoznavanju zgodovine mesta Waterford. Le kaj nam je ponudilo to najstarejše mesto na Irskem? Več o tem prihodnjič …

Lep pozdrav pošiljamo Aja, Tanja in Marija.

Dostopnost