Erasmus+ v Rogaški Slatini: mineralna voda in zelišča

V tednu od 14. do 18. marca so Šolski center Rogaška Slatina obiskali dijaki in učitelji štirih različnih narodov – slovenske lepote so odkrivali Italijani, Španci, Portugalci in Francozi, ki so z nami sodelovali v projektu Erasmus+. V petih skupnih dneh smo spletli internacionalna prijateljstva in jim pokazali svojo prečudovito deželo.

Na ponedeljkovo jutro smo jih na svoji šoli sprejeli s krajšim uvodom in pesmijo, nato pa začeli s spoznavnimi igrami, ki so nas povezovale skozi medsebojno sodelovanje in premagovanje jezikovnih ovir. Sledil je ogled Steklarne Rogaška, kjer so gostje spoznali večstoletno tradicijo, po kateri slovi naše mesto. Odpeljali smo jih tudi v Kozmetiko Afrodita ter na sprehod po pomladno obarvanem zdraviliškem parku.

V torek so internacionalni obiskovalci imeli priložnost pasti oči v Aninem dvoru, poskusiti slavno slatinsko mineralno vodo, kasneje pa so se pod mentorstvom naših profesoric udeležili nekaj zabavnih delavnic. Tudi izven uradnega programa projekta smo se učenci iz celotne Evrope z veseljem družili med seboj in krepili novonastala prijateljstva ob pitju Centralove vroče čokolade.

Sreda je zagotovo bila najbolj vznemirljiv dan. Že zgodaj zjutraj smo se odpravili na ogled slovenskega naravnega bisera, Postojnske jame, kjer nas je vlak popeljal med veličastne stalagmite in stalaktite, navdušenim obiskovalcem pa smo predstavili tudi človeško ribico. Po končanem ogledu smo se odpravili v prestolnico, kjer smo se z gondolo povzpeli na stari ljubljanski grad, da bi jim približali kanček svoje narodne zgodovine.

Naslednji dan smo se z avtobusom odpeljali v Olimje, kjer smo obiskali samostan, goste pa posladkali še s slastno čokolado iz podčetrtške čokoladnice. Navdušeni so bili nad jeleni, ki so jih lahko hranili in božali na Jelenovem grebenu. Tudi vožnja nazaj v Rogaško je bila pestra in polna glasbe ter prijetnih pogovorov. Na šoli je sledilo udejstvovanje na delavnicah s tematiko zelišč in stekla.

Zadnji dan je bil prepojen z žalostjo ob slovesu. Pred zaključno ceremonijo smo se odpravili na vodno pot v Kostrivnico, kjer smo tudi Slatinčani izvedeli kaj novega o mineralni vodi in starem mlinu. Naposled smo se vrnili v šolo, kjer smo se dokončno poslovili in si zaželeli vse najboljše v želji po ponovnem snidenju.

Veseli smo, da smo na svoji šoli lahko gostili mobilnost. Vsi sodelujoči, vključno z našo koordinatorico Agato Brantuša, ki je omogočila  to novo izkušnjo, smo stkali nove prijateljske vezi ter v srce shranili nepozabne spomine.

Eva Belcer in Živa Šprajc, 3. a

Dostopnost