Gostili smo finski odrasli študentki na praksi Erasmus+

Izobraževanje za steklarske poklice na Finskem poteka povsem drugače kot v Sloveniji. Na Finskem so vanj vključeni odrasli kandidati, medtem ko sta pri nas programa steklar in tehnik steklarstva v prvi vrsti namenjana šolajoči se mladini. Sicer je vpis omogočen tudi odraslim kandidatom, vendar se odrasli za tako pot odločijo izjemno redko. Zato se nam je predlog finske šole Tavastia Vocational College zdel prav zanimiv: skupina njihovih učiteljev, ki je Šolski center Rogaška Slatina obiskala v juniju 2022 (v sklopu njihovega projekta mobilnosti Erasmus+ in z namenom senčenja naših učiteljev na delovnem mestu), je predlagala, da bi se našim dijakom pri praktičnem pouku v septembru pridružilo nekaj njihovih odraslih študentov, saj so na senčenju ugotovili, da v Sloveniji uporabljamo drugačne tehnike oblikovanja stekla kot oni na Finskem. Obe mobilnosti Erasmus+ sta tako postali odlična priložnost za primerjavo obeh sistemov, obeh načinov poučevanja in učenja o steklu.

»Oktober nas je razveselil ne samo z jesenskimi barvami, ampak tudi z obiskom dveh finskih študentk steklarstva. V Slovenijo sta sicer pripotovali že 18. 9., a dijaki ŠCRS smo se z njima družili v zadnjem tednu njunega bivanja pri nas, to je v času od 3. do 7. oktobra 2022. Pred tem sta dva tedna praktični pouk opravljali v Steklarni Rogaška, kjer sta spoznavali brušenje in pihanje stekla, en teden pa sta preživeli pri nas na Šolskem centru Rogaška Slatina – in si torej praktične izkušnje nabirali skupaj z nami, dijaki ŠCRS. Naša steklarska delavnica je v tistih dneh občasno bila kar premajhna od vsega vrveža, ki se je tam dogajal. Naša učiteljica praktičnega pouka Zinka Kobula Kamenšek ju je naučila kako se načrtuje, oblikuje in izdela izdelek iz ploščatega stekla. Pokazala jima je tudi, kako se slika s steklom na steklo, študentki sta se preizkusili tudi v peskanju. Dijaki smo ju z zanimanjem spremljali, se z njima pogovarjali, primerjali šolski sistem na Finskem in v Sloveniji, nemalo smeha pa je povzročalo dejstvo, da sta naši gostji bili kar za kakih 15 do 20 let starejši od nas in sta se vendar učili skupaj z nami! Domov sta odnesli čudovite novoletne okraske, ki sta jih izdelali skozi proces učenja,« je o obisku finskih študentk izjavila dijakinja Ana Preglej.

Zahvaljujemo se Steklarni Rogaška za vso pomoč pri izvedbi obeh obiskov – tako junijskega, ko so nas obiskali učitelji, kot tega jesenskega, ko sta v Sloveniji bivali Elina Reinola in Anu Loponen. V času, ko nista bili vključeni v praktični pouk, sta spoznavali lepote našega majhnega mesta in okolice, udeležili sta se tradicionalne trgatve grozdja, kar je za njiju bilo še posebno doživetje, saj sta prvič v življenju sodelovali v čem podobnem, obiskali pa sta tudi Postojnsko jamo ter spoznavali Koper in Piran. Slovenijo sta zapustili z veliko prijetnih vtisov, predvsem pa z zavedanjem, da je steklo na Finskem drugačno od stekla pri nas, da je tehnika pihanja stekla na Finskem drugačna kot pri nas in da je s steklom mogoče delati na mnogo načinov za mnogo različnih učinkov.

Dostopnost