Gostovanje na debati o umetni inteligenci v Hiši EU

16. novembra 2023, sva Nik Kamenšek in Gal Krobat z mentorico Jasmino Hrnec, prof. geografije, obiskala Hišo Evropske unije, kjer smo pri debati o umetni inteligenci sodelovali dijaki srednjih šol iz celotne Slovenije. Glavni gost debate je bil podpredsednik evropskega parlamenta g. Marc Angel.

Naša šola bi se morala predstaviti z uporabo umetne inteligence v šolstvu, vendar zaradi pomanjkanja časa in prekoračitve govorniškega časa drugih šol, nismo prišli na vrsto.

Gospod Marc Angel je predloge dijakov komentiral in podal aktualne informacije.

Rdeča nit Galove vizije je temeljila na uporabi umetne inteligence v šolskih ustanovah, ter kako bi lahko to tehnologijo legalizirali za delo pri pouku. Gal meni, da je soočenje mladih s to tehnologijo nujno. Bodočo delovno silo moramo izobraževati v tej smeri, da se bo lahko uspešno soočila z njo in poznala negativne učinke, do katerih bi lahko vodila njena uporaba. Kljub veliko pozitivnim predlogov, ki so nam bili predstavljeni s strani drugih šol, sva pogrešala izvirnost in konkretnost pri predlogih.
Ideje drugih šol so bile zanimive, a niso bile izvirne. Zanimiva je bila ideja, da bi ustvarili algoritme, ki bi omogočali ljudem varnejšo uporabo spleta.

Nik meni, da bi umetno inteligenco lahko uporabili na veliko področjih, kar bi še olajšalo naša življenja. Program je veliko zmogljivejši, boljši in hitrejši kot človek sam. V procesu uvajanja umetne inteligence na raznih področjih je treba dobro razmisliti, kam bi jo sploh umestili. Nik je razmišljal tudi o tem, da umetna inteligenca ni problematična, dokler jo lahko človek nadzoruje z raznimi algoritmi in ukazi, problem pa lahko nastane, če jo postavimo kot samostojno stvar, ki je zmožna hitrega samoučenja in izboljšanja zgolj v sekundah in pri tem nastane možnost prevzema sveta.
Glede na informacije, ki smo jih prejeli na razpravi v Ljubljani, še nismo tako tehnološko razviti in lahko prevzem oblasti s strani umetne inteligence vidimo le v filmih.

Gal Krobat, 3. b, in Nik Kamenšek, 3. a

Dostopnost