Hitlerjevi pozabljeni otroci: moje življenje v Lebensbornu

LITERARNI VEČER Z INGRID VON OELHAFEN

V sredo, 22. 9. 2021, je v Aninem dvoru v Rogaški Slatini potekal literarni večer z gostjo Ingrid von Oelhafen, ki je dijakom višjih letnikov gimnazije Šolskega centra Rogaška Slatina in širši javnosti predstavila svojo avtobiografijo Hitlerjevi pozabljeni otroci: moje življenje v Lebensbornu. Ga. von Oelhafen je opisala svojo življenjsko zgodbo in pot iskanja svojih korenin. Dogodka so se udeležili tudi drugi ukradeni otroci.

Erika Matko je bila rojena 11. novembra 1941 v Sauerbrunnu – to je bilo nemško ime za Rogaško Slatino v času nemške okupacije. Ga. Erika je ukradeni otrok – zaradi očetovega in stričevega sodelovanja s partizani je bila njena družina odpeljana v zapor v Celje, kjer so otroke ločili od staršev in jih podvrgli rasnemu ocenjevanju. Ker je ga. Erika ustrezala vsem pogojem, ki so jih Nemci zastavili za svojo veliko arijsko raso, je bila odpeljana z ostalimi ukradenimi otroki v prevzgojno taborišče v Nemčijo. Ta taborišča so delovala v skladu s programom Lebensborn, ki ga je zastavil Heinrich Himmler. V teh sirotišnicah so spodbujali povečanje arijske rase in ponemčenje ukradenih otrok iz okupiranih držav. Go. Eriko je kasneje v rejo vzela nemška družina von Oelhafen, takrat so Eriko preimenovali v Ingrid von Oelhafen. Do svojih najstniških let ni vedela oz. poznala svoje prave identitete. Čez čas je na dnu materine omare našla dokument o cepljenju, na katerem je pisalo njeno pravo ime. Tekom let se je povezala z različnimi organizacijami in strokovnjaki, ki so ji pomagali odkriti njeno biološko družino. Pri 60. letih je spoznala, od kod prihaja in odločila se je obiskati Slovenijo, natančneje Rogaško Slatino. Ob prvem obisku Slovenije se ni počutila tako domače kot v Nemčiji, a sedaj trdi, da ji je Slovenija postala všeč, še posebej narava.

Ga. von Oelhafen je svojo življenjsko zgodbo sedaj prvič predstavila rojakom na literarnem večeru v organizaciji Šolskega centra Rogaška Slatina. Pogovor o njenem življenju sta vodili dijakinja Ana Zorin in profesorica Nika Jančič, profesorica Mateja Jagodič pa je vprašanja in odgovore tolmačila v in iz nemščine. Dogodek so popestrili glasbeniki Šolskega centra Rogaška Slatina, in sicer kitarist Tine Pirš, flavtistka Tinka Grat in violinistka Maruša Zalezina z instrumentalno izvedbo dveh ljudskih pesmi. Odlomke iz avtobiografije ge. von Oelhafen je interpretirala ga. Nataša Konc Lorenzutti, slovenska igralka in pisateljica.

Po zaključku prireditve so si obiskovalci lahko ogledali razstavo Ukradeni otroci, ki jo je pripravil Muzej novejše zgodovine Celje, priložnost pa so imeli tudi osebno spoznati gostjo literarnega večera. Dogodek je bil navkljub razmeram množično obiskan in dobro sprejet s strani domačinov kot tudi drugih gostov.

Dijaki 3. a

Fotoreportaža:
UKRADENA DEKLICA KONČNO DOMA

Na septembrski sredin večer se je v Aninem dvoru v Rogaški Slatini odvijal literarni večer, ki ga je organiziral Šolski center Rogaška Slatina. Gostja tega večera je bila Ingrid von Oelhafen, ki je z nami delila pretresljivo zgodbo svojega življenja, ki jo je zaznamovala 2. svetovna vojna in program Lebensborn.

Večer je bil nabit s čustvi in prepleten s slovensko ljudsko glasbo. Naj vas skozi večer popeljejo fotografije, ki sta jih posneli dijakinji šolskega centra, Nina Klemenčič in Brina Volovšek.

Dostopnost