Iz Lokev do Sežane

V sklopu geografije in slovenščine smo se dijaki tretjih letnikov gimnazije 4. maja letos napotili na ekskurzijo po Krasu. Iz deževne in hladne Rogaške smo prispeli na s soncem obsijan Kras, kjer je rahla burja poskrbela, da nam ni postalo prevroče.

Ekskurzijo smo začeli z ogledom Pršutarne Lokev, ki velja za najstarejšo pršutarno na slovenskem Krasu. Preden so nam razkazali sušilnico in predstavili poslovanje, smo njihove izdelke lahko tudi degustirali. Kakovost, sloves in tradicijo slovenskega pršuta je potrdila Evropska komisija leta 2012, ko je slovenski pršut postal geografsko zaščiten.

Sledil je voden ogled slikovitega kraškega naselja Štanjel. Sprehodili smo se po ozkih ulicah in opazovali kamnite, tesno drugo ob drugi grajene hiše in vstopili v cerkev sv. Danijela. Zagotovo pa nas je najbolj prevzela mojstrovina arhitekta Maksa Fabijanija, Ferrarijev vrt. Ker je eden izmed redkih parkov iz 20. stoletja v Sloveniji, ima poseben pomen. Očara z beneškim mostičkom in mogočnim pogledom na kraško pokrajino.

Z ogledom Štanjela smo zaključili geografski del ekskurzije in se začeli posvečati pesniku Krasa, Srečku Kosovelu. Obiskali smo vasico Tomaj, kjer stoji Kosovelova domačija. Gospa Dragica Sosič, oskrbnica domačije, nam je pripovedovala o kulturno bogatem življenju družine, ki je bivala v Tomaju, na hišni številki 39. Razkazala nam je domačijo in odšli smo tudi na pokopališče v bližini hiše, kjer je pokopan tudi Srečko Kosovel. Družino Kosovelovih nam je predstavila ob dobro ohranjenjeni stanovanjski opremi in tudi osebnih predmetih družine.

Naša zadnja destinacija je bilo mesto Sežana, kjer je v čast Srečku Kosovelu urejena spominska soba v konstruktivističnem stilu z besedami iz Kosovelovih pesmi. Ob ogledu filma smo v spominu ponovno popotovali skozi življenje in delo velikega poeta. V dveh vitrinah so na ogled pesnikova pisma, njegov zvezek in očala, pa tudi Poezije, prva pesniška zbirka iz leta 1927.

Klara Koražija, 3. a

Vabljeni k ogledu fotografij v galeriji. Foto: Lovro Lukič, 3. b

Dostopnost