Izdelava mozaikov

Dijaki 4. d smo pri praktičnem pouku pri gospe Zinki Kobula Kamenšek v sredo, 3. marca, izdelovali mozaike. Pridružil se nam je g. Aljaž Vidrajz, ki je po poklicu mozaicist. Delavnica je trajala štiri šolske ure.

K praktičnemu pouku smo morali prinesti skico mozaika, mu določiti velikost, obliko, motiv in barve. Gospod Vidrajz nam je predstavil vse pripomočke in material, ki jih potrebujemo za izdelavo mozaikov. Za delo smo potrebovali mozaičarsko kladivo, železni podstavek, malto ter pinceto. Postopek izdelave mozaikov se nam je na prvi pogled zdel zelo enostaven, ko pa smo ga tudi sami praktično preizkusili, smo ugotovili, da za izdelavo potrebujemo veliko časa, ob tem pa moramo biti tudi potrpežljivi.

Najprej smo si izbrali koščke različnih barv in oblik, sami smo tudi poskusili s kladivom zdrobiti večje dele na manjše delčke. Pri tem smo morali biti pozorni na to, da smo s kladivom na kamen udarjali pod pravim kotom. Naredili smo si podlage, na katere smo lepili koščke. Nekateri so imeli kovinsko, drugi pa stekleno podlago. Razlika med njima je ta, da smo morali na stekleni podlagi z brusim papirjem ustvariti mat površino, na kovinski podlagi pa to ni bilo potrebno. Ko so bile podlage pripravljene, smo s pinceto na vsak košček nanesli malto, pri tem pa smo morali biti zelo pazljivi, da malte ni bilo premalo, saj bi se koščki odlepili. Ko smo končali z izdelavo mozaikov, smo jih dali sušit. Čez dva dni smo mozaik očistili ter okoli nalepili bakreni trak, ki smo ga cinali in premazali s posebno tekočino za vitraže.

Delavnica je bila zelo zanimiva in poučna, saj smo se preizkusili v izdelovanju mozaikov in s tem pridobili novo izkušnjo.

Patricija Pintar, 4. d

Dostopnost